Stootwil: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 1: Regel 1:
Een '''stootwil''' is doorgaans plasticen of rubberen hoes die met lucht is gevuld en als stootkussen van het schip fungeert. Stootwillen worden meestal gebruikt tijdens het aanleggen, maar ook op andere momenten om de boot te beschermen tegen krassen of stoten. Aan een stootwil zit een lijn waarmee je de stootwil ophangt. Als een schip een [[zeerailing]] heeft, kan je een stootwil daar gemakkelijk aan vastmaken met bijvoorbeeld een [[slipsteek]] of een [[mastworp]] (met of zonder [[slip]]). Je hebt stootwillen in allerlei maten, vormen en kleuren.
+
Een '''stootwil''' is doorgaans plasticen of rubberen hoes die met lucht is gevuld en als stootkussen van het schip fungeert. Stootwillen worden meestal gebruikt tijdens het aanleggen, maar ook op andere momenten om de boot te beschermen tegen krassen of stoten. Aan een stootwil zit een lijn waarmee je de stootwil ophangt. Als een schip een [[zeereling]] heeft, kan je een stootwil daar gemakkelijk aan vastmaken met bijvoorbeeld een [[slipsteek]] of een [[mastworp]] (met of zonder [[slip]]). Je hebt stootwillen in allerlei maten, vormen en kleuren.
  
 
Sommige boten, vaak [[strijkijzer|strijkijzers]], vinden het nodig om altijd stootwillen rondom het schip te hebben hangen. Zo'n boot wordt ook wel aangeduid als "kerstboom".
 
Sommige boten, vaak [[strijkijzer|strijkijzers]], vinden het nodig om altijd stootwillen rondom het schip te hebben hangen. Zo'n boot wordt ook wel aangeduid als "kerstboom".

Versie van 16 okt 2007 om 08:54

Een stootwil is doorgaans plasticen of rubberen hoes die met lucht is gevuld en als stootkussen van het schip fungeert. Stootwillen worden meestal gebruikt tijdens het aanleggen, maar ook op andere momenten om de boot te beschermen tegen krassen of stoten. Aan een stootwil zit een lijn waarmee je de stootwil ophangt. Als een schip een zeereling heeft, kan je een stootwil daar gemakkelijk aan vastmaken met bijvoorbeeld een slipsteek of een mastworp (met of zonder slip). Je hebt stootwillen in allerlei maten, vormen en kleuren.

Sommige boten, vaak strijkijzers, vinden het nodig om altijd stootwillen rondom het schip te hebben hangen. Zo'n boot wordt ook wel aangeduid als "kerstboom".

Stootwillen op Eurosboten

Alternatieve benamingen

Naast de al genoemde bandjes, wrijfhoutjes en skippy, worden de volgende benamingen ook, soms onterecht, gebruikt voor stootwillen of een ander object met vergelijkbaar doel:

  • Boeitjes
  • Stootwilgen
  • Kerstballen