Twentekanaal en Bakstag: verschil tussen pagina's

Uit EurosWiki
(Verschil tussen pagina's)
 
(Jaffa heeft geen bakstagen meer)
 
Regel 1: Regel 1:
Het '''Twentekanaal''' is het kanaal tussen [[Enschede]] en de [[IJssel]] bij [[Eefde]] waaraan ons [[Watersportcomplex]] ligt. [http://www.wikipedia.nl Wikipedia] heeft een erg goede site met veel meer informatie over het twentekanaal en is [http://nl.wikipedia.org/wiki/Twentekanaal hier] te vinden. <br>
+
Een '''bakstag''' is een stag die vanaf het punt waar de [[voorstag]] aangrijpt, schuin naar achter loopt. Met de bakstagen regel je de spanning op de voorstag en voorlijk van de [[fok]]. Meer spanning geeft een vlakker zeil, waardoor je dus iets hoger kunt varen. Bedenk wel dat als je de val doorhaalt en daarna de bakstag doorzet, dat je het voorlijk kunt overbelasten. Let dus op verticale plooien.
Ook [http://www.rijkswaterstaat.nl Rijkswaterstaat] heeft een website over het Twentekanaal, waarop ook informatie over onderhoud is te vinden.
 
  
== Externe Links ==
+
Je voorkomt er ook mee dat de spanning op de voorstag nul wordt, en de mast dus voorover valt. Bij Euros heeft alleen de [[Ebenhaëzer]] bakstagen. [[Jaffa]] had tot 2011 ook bakstagen, maar met de nieuwe mast zijn deze niet meer nodig. Op de mast van [[Lichtekooi]] konden ook bakstagen aangebracht worden.
*[http://nl.wikipedia.org/wiki/Twentekanaal Wikipedia over het Twentekanaal]
+
 
*[http://www.twentekanalen.nl/ Rijkswaterstaat over het Twentekanaal]
+
Het nadeel van bakstagen is dat ze in de weg zitten voor het grootzeil. Je moet dus bij iedere [[gijp]] en iedere [[overstag]] de bakstag aan de oude [[lij]]zijde vastmaken en aan de nieuwe zijde losmaken. Wanneer je gepijlde [[zaling|zalingen]] hebt zoals vroeger op [[Jaffa]], hoef je de bakstagen niet continu vast te hebben, en is dit nadeel dus kleiner.
 +
 
 +
Een alternatief voor bakstagen is een hydraulische cylinder onder de mast. Dit is natuurlijk een vrij complexe, dus kwetsbare en dure oplossing. Vermoedelijk zijn bakstagen daardoor populairder.
 +
 
 +
[[categorie:bootonderdeel]][[categorie:Ebenhaëzer]][[categorie:Jaffa]]

Huidige versie van 25 apr 2012 om 14:40

Een bakstag is een stag die vanaf het punt waar de voorstag aangrijpt, schuin naar achter loopt. Met de bakstagen regel je de spanning op de voorstag en voorlijk van de fok. Meer spanning geeft een vlakker zeil, waardoor je dus iets hoger kunt varen. Bedenk wel dat als je de val doorhaalt en daarna de bakstag doorzet, dat je het voorlijk kunt overbelasten. Let dus op verticale plooien.

Je voorkomt er ook mee dat de spanning op de voorstag nul wordt, en de mast dus voorover valt. Bij Euros heeft alleen de Ebenhaëzer bakstagen. Jaffa had tot 2011 ook bakstagen, maar met de nieuwe mast zijn deze niet meer nodig. Op de mast van Lichtekooi konden ook bakstagen aangebracht worden.

Het nadeel van bakstagen is dat ze in de weg zitten voor het grootzeil. Je moet dus bij iedere gijp en iedere overstag de bakstag aan de oude lijzijde vastmaken en aan de nieuwe zijde losmaken. Wanneer je gepijlde zalingen hebt zoals vroeger op Jaffa, hoef je de bakstagen niet continu vast te hebben, en is dit nadeel dus kleiner.

Een alternatief voor bakstagen is een hydraulische cylinder onder de mast. Dit is natuurlijk een vrij complexe, dus kwetsbare en dure oplossing. Vermoedelijk zijn bakstagen daardoor populairder.