Stappenplan mast strijken Jaffa: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Maststrijk Jaffa categorie:jaffa')
 
Regel 1: Regel 1:
Maststrijk Jaffa
+
Hieronder staat een handleiding om de mast van [[Jaffa]] te strijken. Voor het strijken van de mast is een kraan nodig die in sommige jachthavens aanwezig is. Het gebruik van de kraan kost geld en moet je vaak vooraf even overleggen. Het strijken zelf is niet bijzonder moeilijk zwaar of moeilijk, de voorbereiding en afronding kosten het meeste werk en moeten even nauwgezet gebeuren. Je moet met minimaal twee mensen zijn, maar 3 of 4 personen maakt het nog gemakkelijker. Een persoon met strijkervaring is aan te bevelen.
 +
 
 +
== Voorbereiding ==
 +
# Grootzeil loshalen van de giek, latten eruit halen en bij elkaar tapen, zeil opvouwen en in zak stoppen. Zorg er bij het loshalen voor dat de uiteinden van de smeerrepen niet in de giek verdwijnen (knoop ze vast aan de giek)
 +
# Giek demonteren en die in het (bakboord) gangboord leggen en vastbinden (evt met de spiboom erbij, scheelt ruimte binnen), demonteer ook de giekophouder en berg die ergens binnen op.
 +
# Alle lijnen die van de mast naar de boot lopen losmaken, opschieten en in een vuilniszak aan de mast tapen.
 +
# Bakstagen uitscheren en aan de mast tapen. Achterstag talie losmaken en achterstag aan de mast tapen.
 +
# Binnen alle stekkers van de elektra in de mast loshalen. Deze passen als het goed is met de mast door het gat heen. Als dit niet gaat zit er genoeg snoer in de mast geduwd om de stekkers onder de mast uit te laten steken.
 +
# Rubber hoes die om de dekdoorvoer zit, losmaken van het dek (de slangeklem om de mast kan blijven zitten). Houtjes binnen bij de dekdoorvoer losschroeven en de teakblokjes uitnemen(dit kan wat geweld kosten). Al deze dingen goed bewaren!
 +
# Plankje en/of stootwil op preekstoel en hekstoel monteren (bij de hekstoel is de bakboordkant het handigst, i.v.m. aanleggen) Leg ook een puts of nog een stootwil klaar (voor ondersteuning in het midden).
 +
# Alle zijstagen alvast zoveel mogelijk van spanning draaien en de splitpennen alvast verwijderen. (Doe dit niet te lang voor het hijsen en het liefst in de buurt van de kraan).
 +
# Splitpen of moer van de mastbout verwijderen.
 +
# Vanaf nu kan de mast eruit gehesen worden met de kraan.
 +
 
 +
== Maststrijk ==
 +
De persoon (m/v) die de kraan bedient heeft er over het algemeen ervaring mee en kan goed uitleggen wat je moet doen. Het is wel verstandig om goed mee te denken en zelf het tempo aan te geven. Sommige kraanmachinisten maken er een haastklusje van. Laat je vooral niet opjutten en bedenk dat je hem er wel voor betaalt en hij dus maar even rustig aan doet. Om een idee te geven staat hieronder uitgelegd wat er gebeurt:
 +
# Als er genoeg mensen zijn: laat iemand op de kant staan en puur en alleen kijken of er dingen mis dreigen te gaan of worden vergeten.
 +
# Hijsstrop om de mast binden en op laten hijsen tot de zalingen (daar zit ook ongeveer het zwaartepunt van de mast).
 +
# Verwijder de bout uit de mastvoet en de tonnetjes uit de stagen. Bewaar ook deze goed!
 +
# 1 persoon begeleidt benedendeks de mastvoet omhoog, controleer goed dat er niets blijft haken (let vooral op de elektrakabels).
 +
# Buiten houden het liefst twee mensen de onderkant van de mast goed vast.
 +
# Breng de mastvoet voorzicht naar voren tijdens het zakken om de mast horizontaal te krijgen. Ondertussen laat de kraanman de mast zakken.
 +
# Leg de onderkant van de mast subtiel op de preekstoel en laat de bovenkant van de mast subtiel op de (bakboord) hekstoel zakken. De mast steekt behoorlijk uit buiten de boot. Mastgroef eerst naar onderen zodat de zalingen in beide gangboorden komen.
 +
# De mast ligt nu op de boot. Haal de hijsband los en bedank de kraanmachinist vriendelijk.
 +
 
 +
== Afronding ==
 +
# Haal de zalingen los van de mast en de zijstagen (pinnetjes en tonnetjes goed bewaren!) en leg deze binnen.
 +
# Haal de zijstagen los en rol deze netjes op en tape ze bij elkaar. Leg ze binnen. Laat de voorstag zitten, deze tape je vast langs de mast.
 +
# Leg de mast op een van de zijkanten (de kant die zijwaarts het minst uitsteekt) en bind de mast goed vast op preek- en hekstoel. Let erop dat de masttop niet teveel zijwaarts komt. Bedenk dat je theoretisch aan beide kanten aan moet kunnen leggen in een sluis.
 +
# Ondersteun de mast in het midden met de puts of een stootwil (en die ook vastbinden).
 +
# Tape een vuilniszak op de mastdoorvoer in het dek zodat die niet inregent.
 +
# Doe alle elektrasnoeren bij de mastvoet in een vuilniszak en tape deze aan de mast.
 +
# Klik het toplicht in zijn geheel los door twee palletjes in te drukken en het toplicht van de voet af te wrikken. Berg dit binnen op, op een dusdanige plek dat de Windex niet stuk gaat! Kijk even goed hoe dit werkt.
 +
# Maak de marifoonantenne en de windmeter los en tape ze aan de mast op een dusdanige manier dat ze weinig/niet uitsteken (zeker niet aan de buitenkant).
 +
# Berg binnen alles zodanig op dat losgehaalde spullen niet snel stukgaan.
 +
 
 +
Loop tenslotte alles nog eens goed na en gebruik je gezonde verstand.
  
 
[[categorie:jaffa]]
 
[[categorie:jaffa]]

Versie van 14 okt 2010 11:01

Hieronder staat een handleiding om de mast van Jaffa te strijken. Voor het strijken van de mast is een kraan nodig die in sommige jachthavens aanwezig is. Het gebruik van de kraan kost geld en moet je vaak vooraf even overleggen. Het strijken zelf is niet bijzonder moeilijk zwaar of moeilijk, de voorbereiding en afronding kosten het meeste werk en moeten even nauwgezet gebeuren. Je moet met minimaal twee mensen zijn, maar 3 of 4 personen maakt het nog gemakkelijker. Een persoon met strijkervaring is aan te bevelen.

Voorbereiding

 1. Grootzeil loshalen van de giek, latten eruit halen en bij elkaar tapen, zeil opvouwen en in zak stoppen. Zorg er bij het loshalen voor dat de uiteinden van de smeerrepen niet in de giek verdwijnen (knoop ze vast aan de giek)
 2. Giek demonteren en die in het (bakboord) gangboord leggen en vastbinden (evt met de spiboom erbij, scheelt ruimte binnen), demonteer ook de giekophouder en berg die ergens binnen op.
 3. Alle lijnen die van de mast naar de boot lopen losmaken, opschieten en in een vuilniszak aan de mast tapen.
 4. Bakstagen uitscheren en aan de mast tapen. Achterstag talie losmaken en achterstag aan de mast tapen.
 5. Binnen alle stekkers van de elektra in de mast loshalen. Deze passen als het goed is met de mast door het gat heen. Als dit niet gaat zit er genoeg snoer in de mast geduwd om de stekkers onder de mast uit te laten steken.
 6. Rubber hoes die om de dekdoorvoer zit, losmaken van het dek (de slangeklem om de mast kan blijven zitten). Houtjes binnen bij de dekdoorvoer losschroeven en de teakblokjes uitnemen(dit kan wat geweld kosten). Al deze dingen goed bewaren!
 7. Plankje en/of stootwil op preekstoel en hekstoel monteren (bij de hekstoel is de bakboordkant het handigst, i.v.m. aanleggen) Leg ook een puts of nog een stootwil klaar (voor ondersteuning in het midden).
 8. Alle zijstagen alvast zoveel mogelijk van spanning draaien en de splitpennen alvast verwijderen. (Doe dit niet te lang voor het hijsen en het liefst in de buurt van de kraan).
 9. Splitpen of moer van de mastbout verwijderen.
 10. Vanaf nu kan de mast eruit gehesen worden met de kraan.

Maststrijk

De persoon (m/v) die de kraan bedient heeft er over het algemeen ervaring mee en kan goed uitleggen wat je moet doen. Het is wel verstandig om goed mee te denken en zelf het tempo aan te geven. Sommige kraanmachinisten maken er een haastklusje van. Laat je vooral niet opjutten en bedenk dat je hem er wel voor betaalt en hij dus maar even rustig aan doet. Om een idee te geven staat hieronder uitgelegd wat er gebeurt:

 1. Als er genoeg mensen zijn: laat iemand op de kant staan en puur en alleen kijken of er dingen mis dreigen te gaan of worden vergeten.
 2. Hijsstrop om de mast binden en op laten hijsen tot de zalingen (daar zit ook ongeveer het zwaartepunt van de mast).
 3. Verwijder de bout uit de mastvoet en de tonnetjes uit de stagen. Bewaar ook deze goed!
 4. 1 persoon begeleidt benedendeks de mastvoet omhoog, controleer goed dat er niets blijft haken (let vooral op de elektrakabels).
 5. Buiten houden het liefst twee mensen de onderkant van de mast goed vast.
 6. Breng de mastvoet voorzicht naar voren tijdens het zakken om de mast horizontaal te krijgen. Ondertussen laat de kraanman de mast zakken.
 7. Leg de onderkant van de mast subtiel op de preekstoel en laat de bovenkant van de mast subtiel op de (bakboord) hekstoel zakken. De mast steekt behoorlijk uit buiten de boot. Mastgroef eerst naar onderen zodat de zalingen in beide gangboorden komen.
 8. De mast ligt nu op de boot. Haal de hijsband los en bedank de kraanmachinist vriendelijk.

Afronding

 1. Haal de zalingen los van de mast en de zijstagen (pinnetjes en tonnetjes goed bewaren!) en leg deze binnen.
 2. Haal de zijstagen los en rol deze netjes op en tape ze bij elkaar. Leg ze binnen. Laat de voorstag zitten, deze tape je vast langs de mast.
 3. Leg de mast op een van de zijkanten (de kant die zijwaarts het minst uitsteekt) en bind de mast goed vast op preek- en hekstoel. Let erop dat de masttop niet teveel zijwaarts komt. Bedenk dat je theoretisch aan beide kanten aan moet kunnen leggen in een sluis.
 4. Ondersteun de mast in het midden met de puts of een stootwil (en die ook vastbinden).
 5. Tape een vuilniszak op de mastdoorvoer in het dek zodat die niet inregent.
 6. Doe alle elektrasnoeren bij de mastvoet in een vuilniszak en tape deze aan de mast.
 7. Klik het toplicht in zijn geheel los door twee palletjes in te drukken en het toplicht van de voet af te wrikken. Berg dit binnen op, op een dusdanige plek dat de Windex niet stuk gaat! Kijk even goed hoe dit werkt.
 8. Maak de marifoonantenne en de windmeter los en tape ze aan de mast op een dusdanige manier dat ze weinig/niet uitsteken (zeker niet aan de buitenkant).
 9. Berg binnen alles zodanig op dat losgehaalde spullen niet snel stukgaan.

Loop tenslotte alles nog eens goed na en gebruik je gezonde verstand.