Splitsen

Uit EurosWiki

Splitsen (Engels: splicing) is een techniek waarbij je een lus in een lijn kan aanleggen of twee lijnen aan elkaar kan verbinden zonder gebruik te maken van een knoop. Waar een knoop de breeksterkte van een lijn meestal met een 50% vermindert zal een goede splits bijna de gehele breeksterkte van de lijn behouden. Ook is het sterker dan naaien en takelen, en minder kwetsbaar. Er moet vooral opgelet worden dat de splits niet langzaam losschuift als de lijn niet belast wordt. Splitsen kan zowel met geslagen als gevlochten lijn, hoewel voor deze laatste categorie wel speciaal gereedschap (splitsnaald) vereist is. De splitstechniek bij dubbelgevlochten lijn hangt af van het materiaal van de lijn. Als de belasting tussen kern en mantel gelijk verdeeld is (met name volledig polyester lijn) moet er een andere techniek gebruikt worden dan wanneer de kern van een hogesterktevezel (bv dyneema) is gemaakt. (NB als je een dubbelgevlochten lijn koopt die gemaakt is van een hoge sterkte vezel slaat dit altijd op de kern en niet op de mantel.) Bij een splitshandleiding staat aangegeven om welke van de twee technieken het gaat.

Oogsplits

Eind om eind splits dubbelgevlochten lijn met kern en mantel even sterk

De grootschoot van Jaffa is een continu doorlopende schoot. De schoot loopt namelijk dubbel naar de giek zodat je de keuze hebt of je met grote halen of kleine beetjes de schoot viert of aantrekt. Om ervoor te zorgen dat het niet uit maakt als je altijd met de ene lijn viert en de ander aantrekt hebben we een doorlopende schoot. De lijn is dus één grote lus.

In het voorjaar van 2009 is er een nieuw grootschootblok gemonteerd. Deze is voor 10mm lijn ontworpen, en niet voor de 12mm die er voorheen gebruikt werd. De nieuwe lijn is op een minder creatieve manier gesplitst dan de oude; er is een end to end constant diameter splits gemaakt aan de hand van de uitleg van norseaknothead op (Youtube)

Dezelfde techniek kan gebruikt worden om de overloop van Jaffa te maken.

Benodigdheden
 • Splitsnaald (grote, lange (30cm), stompe naald waar je je lijn aan de achterkant in kan schroeven). Noem de lengte van de naald a.
 • Lijn. Koop de juiste lengte lijn + 2*a (en een beetje meer)
Stappenplan
 1. Tape de eindes van de lijnen af; als het einde afgebrand is dit eerst wegknippen zodat kern en mantel los van elkaar zitten. Je mag hier wel een paar centimeter overhouden voor de zekerheid.
 2. Maak drie markeringen op beide eindes van de lijn: x=[2*a, 3*a, 4*a] (dus drie markeringen met 1 naaldlengte tussen de drie streepjes, en het eerste streepje 2 naaldlengtes vanaf het einde)
  End-to-end-splice-stap-2.png
 3. Haal de kernen uit de mantel bij 3*a
  End-to-end-splice-stap-3.png
 4. Stop de linker mantel in de rechter mantel bij 2*a en haal 'm er uit bij 4*a. Doe dit ook andersom.
 5. "Melk" de lijn terug zodat in het midden de twee kernen netjes bij elkaar komen. Naai hier een paar steken doorheen.
  End-to-end-splice-stap-4-5.png
 6. Markeer bij 3*a en 4*a met een stift alle lijnen (duw je stift er maar goed in)
  End-to-end-splice-stap-6.png
 7. Je hebt nu vier losse uiteindes, deze gaan we verjongen en terugstoppen. Trek alle uiteindes verder uit de lijnen tot je de eerder gemaakte markeringen ziet. Per uiteinde heb je nu twee markeringen.
  End-to-end-splice-stap-7a.png
  Knip de lijn iets langer af dan het eerste streepje en knip wat strengen weg tot halverwege het tweede streepje.
  End-to-end-splice-stap-7b.png
 8. Melk de mantel nu weer terug over alle losse stukken heen, en je bent klaar.
  End-to-end-splice-stap-8.png


Externe links

Splitshandleidingen van Samson Ropes Deze zijn gedetailleerd met handige plaatjes erbij. Splitshandleidingen van Marlow ropes Hierbij zit ook de beschrijving voor het splitsen van Marlowbraid (geslagen kern en gevlochten mantel) Niet erg uitgebreid.