Splitsen: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
Regel 16: Regel 16:
  
 
=====Stappenplan=====
 
=====Stappenplan=====
* Tape de eindes van de lijnen af; als het einde afgebrand is dit eerst wegknippen zodat kern en mantel los van elkaar zitten. Je mag hier wel een paar centimeter overhouden voor de zekerheid.
+
# Tape de eindes van de lijnen af; als het einde afgebrand is dit eerst wegknippen zodat kern en mantel los van elkaar zitten. Je mag hier wel een paar centimeter overhouden voor de zekerheid.
* Maak drie markeringen op beide eindes van de lijn: x=[2*a, 3*a, 4*a] (dus drie markeringen met 1 naaldlengte tussen de drie streepjes, en het eerste streepje 2 naaldlengtes vanaf het einde)
+
# Maak drie markeringen op beide eindes van de lijn: x=[2*a, 3*a, 4*a] (dus drie markeringen met 1 naaldlengte tussen de drie streepjes, en het eerste streepje 2 naaldlengtes vanaf het einde) <br /> [[Bestand:End-to-end-splice-stap-2.png]]
* Haal de kernen uit de mantel bij 3*a
+
# Haal de kernen uit de mantel bij 3*a <br /> [[Bestand:End-to-end-splice-stap-3.png]]
* Stop de linker mantel in de rechter mantel bij 2*a en haal 'm er uit bij 4*a. Doe dit ook andersom.
+
# Stop de linker mantel in de rechter mantel bij 2*a en haal 'm er uit bij 4*a. Doe dit ook andersom.
* "Melk" de lijn terug zodat in het midden de twee kernen netjes bij elkaar komen. Naai hier een paar steken doorheen.
+
# "Melk" de lijn terug zodat in het midden de twee kernen netjes bij elkaar komen. Naai hier een paar steken doorheen. <br /> [[Bestand:End-to-end-splice-stap-4-5.png]]
* Markeer bij 3*a en 4*a met een stift alle lijnen (duw je stift er maar goed in)
+
# Markeer bij 3*a en 4*a met een stift alle lijnen (duw je stift er maar goed in) <br /> [[Bestand:End-to-end-splice-stap-6.png]]
* Je hebt nu vier losse uiteindes, deze gaan we verjongen en terugstoppen. Trek alle uiteindes verder uit de lijnen tot je de eerder gemaakte markeringen ziet. Per uiteinde heb je nu twee markeringen. Knip de lijn iets langer af dan het eerste streepje en knip wat strengen weg tot halverwege het tweede streepje.
+
# Je hebt nu vier losse uiteindes, deze gaan we verjongen en terugstoppen. Trek alle uiteindes verder uit de lijnen tot je de eerder gemaakte markeringen ziet. Per uiteinde heb je nu twee markeringen. Knip de lijn iets langer af dan het eerste streepje en knip wat strengen weg tot halverwege het tweede streepje.
* Melk de mantel nu weer terug over alle losse stukken heen, en je bent klaar.
+
# Melk de mantel nu weer terug over alle losse stukken heen, en je bent klaar.

Versie van 29 jun 2009 16:02

Splitsen (Engels: splicing) is een techniek waarbij je een lus in een lijn kan aanleggen of twee lijnen aan elkaar kan verbinden zonder gebruik te maken van een knoop. Over het algemeen zijn splitsen sterker dan knopen en bovendien leveren ze een lijn op zonder discontinuiteiten in de vorm van een dikke knoop.

Oogsplits

Grootschoot Jaffa

De grootschoot van Jaffa is een continu doorlopende schoot. De schoot loopt namelijk dubbel naar de giek zodat je de keuze hebt of je met grote halen of kleine beetjes de schoot viert of aantrekt. Om ervoor te zorgen dat het niet uit maakt als je altijd met de ene lijn viert en de ander aantrekt hebben we een doorlopende schoot. De lijn is dus één grote lus.

In het voorjaar van 2009 is er een nieuw grootschootblok gemonteerd. Deze is voor 10mm lijn ontworpen, en niet voor de 12mm die er voorheen gebruikt werd. De nieuwe lijn is op een minder creatieve manier gesplitst dan de oude; er is een end to end constant diameter splits gemaakt aan de hand van de uitleg van norseaknothead op (Youtube)

Dezelfde techniek kan gebruikt worden om de overloop van Jaffa te maken.

Benodigdheden
 • Splitsnaald (grote, lange (30cm), stompe naald waar je je lijn aan de achterkant in kan schroeven). Noem de lengte van de naald a.
 • Lijn. Koop de juiste lengte lijn + 2*a (en een beetje meer)
Stappenplan
 1. Tape de eindes van de lijnen af; als het einde afgebrand is dit eerst wegknippen zodat kern en mantel los van elkaar zitten. Je mag hier wel een paar centimeter overhouden voor de zekerheid.
 2. Maak drie markeringen op beide eindes van de lijn: x=[2*a, 3*a, 4*a] (dus drie markeringen met 1 naaldlengte tussen de drie streepjes, en het eerste streepje 2 naaldlengtes vanaf het einde)
  End-to-end-splice-stap-2.png
 3. Haal de kernen uit de mantel bij 3*a
  End-to-end-splice-stap-3.png
 4. Stop de linker mantel in de rechter mantel bij 2*a en haal 'm er uit bij 4*a. Doe dit ook andersom.
 5. "Melk" de lijn terug zodat in het midden de twee kernen netjes bij elkaar komen. Naai hier een paar steken doorheen.
  End-to-end-splice-stap-4-5.png
 6. Markeer bij 3*a en 4*a met een stift alle lijnen (duw je stift er maar goed in)
  End-to-end-splice-stap-6.png
 7. Je hebt nu vier losse uiteindes, deze gaan we verjongen en terugstoppen. Trek alle uiteindes verder uit de lijnen tot je de eerder gemaakte markeringen ziet. Per uiteinde heb je nu twee markeringen. Knip de lijn iets langer af dan het eerste streepje en knip wat strengen weg tot halverwege het tweede streepje.
 8. Melk de mantel nu weer terug over alle losse stukken heen, en je bent klaar.