Slepen

Uit EurosWiki
Versie door Rjmjeurissen (overleg | bijdragen) op 30 mrt 2008 om 00:22
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Bij slepen trekt de ene boot de andere voort. Er zijn twee methodes: langszij en aan een sleeplijn.


Langszij slepen

In principe is dit het zelfde als afmeren langszij een andere boot, waarna die boot gaat varen. De verschillen zijn dat je bij afmeren de lijnen wat meer ruimte geeft en dat je bij langszij slepen altijd twee springen gebruikt terwijl je bij afmeren vaak met alleen een achterspring, een voorlijn en een achterlijn kan volstaan.

De voordelen van langszij slepen zijn dat de slepende boot ook kan afremmen, en dat je als alles vast zit, op de gesleepte boot niet meer hoeft te sturen. De nadelen zijn dat het iets meer tijd kost en dat de boot die gesleept wordt in geval van nood minder makkelijk los kan gooien.

Slepen aan een sleeplijn

Omdat het sneller te regelen is, slepen we meestal aan een sleeplijn. De lengte van de sleeplijn is daarbij heel belangrijk. Die moet lang genoeg zijn om te kunnen uitwijken of afremmen wanneer de slepende boot plotseling stopt. De meeste mensen die slepen hebben de vreemde neiging om, wanneer je een lekker lange sleeplijn overgooit, het grootste gedeelte nutteloos aan dek te leggen en de lijn alsnog veel te kort te leggen. Beleg de lijn daarom ergens halverwege op je voordek kikker voordat je de lijn overgooit. Als de lijn belegd is door de slepende boot, kan je de lijn veilig vieren tot de juiste lengte. De boot die gesleept wordt moet de lengte van de lijn regelen.

Wanneer je sleept aan een sleeplijn, kan de slepende boot de gesleepte boot niet afremmen. Daarom moeten er altijd putsen klaar liggen om te kunnen afremmen, en moet de sleeplijn lang genoeg zijn. Wanneer de slepende boot achteruit slaat, komt de sleeplijn van spanning terwijl de schroef water van achter aanzuigt. De gesleepte boot moet dan de sleeplijn inhalen om te voorkomen dat die in de schroef komt. Wanneer er weer gas wordt gegeven, laat je de lijn weer rustig op spanning komen.