Shipping lane

Uit EurosWiki
Versie door Dsprunken (overleg | bijdragen) op 16 okt 2007 om 13:52
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Een shipping lane is een soort van snelweg op zee waar de grote scheepvaart hoofdzakelijk vaart. Door het kanaal lopen enkele shipping lanes die je bij een oversteek tegen kan komen. Bij het oversteken van een shipping lane gelden speciale regels om er voor te zorgen dat je veilig aan de overkant komt.

In de shipping lane komen de 'grote jongens' langs met een snelheid van zo'n 20 knopen. Zij kunnen niet zo goed voor jou uitwijken, dus zal jij het moeten doen. Je moet daarom een shipping lane altijd loodrecht oversteken, zonder rekening te houden met stroom. Als je moet kruisen, dan steek je zodanig over dat je zo snel mogelijk door de shipping lane bent.

Nog meer dan normaal moet je in een shipping lane goed om je heen kijken naar waar andere boten zijn. Om op safe te spelen ga je altijd achter andere boten langs, dus het is handig om hier tijdig rekening mee te houden zodat je niet op het laatst nog grote uitwijkmanoeuvres hoeft te doen. Als je zeker wilt zijn dat je achter een boot langs gaat terwijl deze nog op grote afstand is, dan kan je recht op de boot afsturen, aangenomen dat je dan niet recht op z'n punt af vaart. Op deze wijze weet je zeker dat je niet voor z'n boeg komt te liggen waar je waarschijnlijk niet wilt zijn.

Tegenwoordig zijn veel boten zichtbaar op de AIS. Met deze vorm van passieve radar kan je goed zien waar de grote jetsekletsers zich bevinden en of je op ramkoers ligt of niet. Vooral bij slecht zicht geeft dit een veilig gevoel. De aanwezigheid van een AIS betekent echter niet dat je niet meer naar buiten hoeft te kijken. Niet alle boten staan altijd op het scherm.

Op de zeezeilkaarten staan de shipping lanes goed aangegeven, maar niet overal door het kanaal lopen shipping lanes. Rond Rotterdam en Den Helder zijn er bijvoorbeeld grote routes (bijvoorbeeld richting Frankrijk, Noorwegen en de Baltische zee), maar er tussen in is er officieel geen shipping lane. Je weet echter wel dat de boten toch van A naar B moeten, dus je kan ruwweg schatten waar ze tussen deze twee stukken shipping lane zullen zitten. Hier gelden de oversteekregels echter wel minder streng.