Semi Diameter: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
Regel 1: Regel 1:
De halve diameter van een hemellichaam is de '''Semi Diameter''' afgekort met '''SD'''. Deze wordt gebruikt in de [[astronavigatie]] ter correctie van je [[sextant]] meting, omdat je de onderkant of bovenkant van een hemellichaam hebt gepeild in plaats van het midden. Voor de zon is dat ongeveer 16.0' (boogminuten) Voor de Maan varieert het erg met de tijd, doordat de afstand aarde-maan varieert. De maan is minimaal 14.8' en maximaal 16.8'. Soms lijkt de maan dus groter, maar vaak kleiner dan de zon.
+
De straal (halve diameter) van een hemellichaam is de '''Semi Diameter''' afgekort met '''SD'''. Deze wordt gebruikt in de [[astronavigatie]] ter correctie van je [[sextant]] meting, omdat je de onderkant of bovenkant van een hemellichaam hebt gepeild in plaats van het midden. Voor de zon is dat ongeveer 16.0' (boogminuten) Voor de Maan varieert het erg met de tijd, doordat de afstand aarde-maan varieert. De maan is minimaal 14.8' en maximaal 16.8'. Soms lijkt de maan dus groter, maar vaak kleiner dan de zon.
  
 
===Zie ook===
 
===Zie ook===

Versie van 12 okt 2007 13:09

De straal (halve diameter) van een hemellichaam is de Semi Diameter afgekort met SD. Deze wordt gebruikt in de astronavigatie ter correctie van je sextant meting, omdat je de onderkant of bovenkant van een hemellichaam hebt gepeild in plaats van het midden. Voor de zon is dat ongeveer 16.0' (boogminuten) Voor de Maan varieert het erg met de tijd, doordat de afstand aarde-maan varieert. De maan is minimaal 14.8' en maximaal 16.8'. Soms lijkt de maan dus groter, maar vaak kleiner dan de zon.

Zie ook