Semi Diameter: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k (minor opmaak)
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De halve diameter van een hemellichaam is de '''Semi Diameter''' afgekort met '''SD'''. Deze wordt gebruikt in de [[astronavigatie]] ter correctie van je [[sextant]] meting, omdat je de onderkant of bovenkant van een hemellichaam hebt gepeild in plaats van het midden. Voor de zon is dat ongeveer 16.0' (boogminuten) Voor de Maan varieert het erg met de tijd, doordat de afstand aarde-maan varieert. De maan is minimaal 14.8' en maximaal 16.8'. Soms lijkt de maan dus groter, maar vaak kleiner dan de zon.
+
'''Semi Diameter''', afgekort met '''SD''', is de straal of halve diameter van een hemellichaam. Deze wordt gebruikt in de [[astronavigatie]] ter correctie van je [[sextant]] meting, omdat je de onderkant of bovenkant van een hemellichaam hebt gepeild in plaats van het midden. Voor de zon is dat ongeveer 16.0' (boogminuten). Voor de Maan varieert het met de tijd, doordat de afstand aarde-maan erg varieert. De maan is minimaal 14.8' en maximaal 16.8'. Soms lijkt de maan dus groter, maar vaak kleiner dan de zon.
  
===Zie ook===
+
== Zie ook ==
*[[astronavigatie]]
+
* [[Astronavigatie]]
*[[dip]]
+
* [[Dip]]
*[[parallax]]
+
* [[Parallax]]
  
 
[[categorie:navigatie]]
 
[[categorie:navigatie]]

Huidige versie van 12 jan 2008 om 01:00

Semi Diameter, afgekort met SD, is de straal of halve diameter van een hemellichaam. Deze wordt gebruikt in de astronavigatie ter correctie van je sextant meting, omdat je de onderkant of bovenkant van een hemellichaam hebt gepeild in plaats van het midden. Voor de zon is dat ongeveer 16.0' (boogminuten). Voor de Maan varieert het met de tijd, doordat de afstand aarde-maan erg varieert. De maan is minimaal 14.8' en maximaal 16.8'. Soms lijkt de maan dus groter, maar vaak kleiner dan de zon.

Zie ook