Schijnbare wind: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
 
(4 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De snelheid en richting van de wind zoals je deze op de boot waarneemt. Doordat de boot snelheid heeft lijkt de wind uit een andere richting te komen met een andere snelheid dan dat deze in werkelijkheid doet. De [[ware wind]] is de wind zoals deze door een stilstaande en vrij van obstakels staande waarnemer op de kant wordt waargenomen.
+
[[Afbeelding:winddriehoek.png|right|thumb|250px|De relatie tussen ware wind, schijnbare wind en bootsnelheid.]]
 +
De snelheid en richting van de wind zoals je deze op de boot, of een ander bewegend object, waarneemt. Doordat de boot snelheid heeft lijkt de wind uit een andere richting (meer van voren) te komen met een andere snelheid dan dat deze in werkelijkheid doet. De [[ware wind]] is de wind zoals deze door een stilstaande en vrij van obstakels staande waarnemer op de kant wordt waargenomen.
  
[[Categorie:Woordenboek]]
+
Voor de technici onder ons: het is de vectoriele som van de ware wind en de bootsnelheid.
 +
 
 +
[[Categorie:Zeilterm]]

Huidige versie van 20 apr 2007 om 22:11

De relatie tussen ware wind, schijnbare wind en bootsnelheid.

De snelheid en richting van de wind zoals je deze op de boot, of een ander bewegend object, waarneemt. Doordat de boot snelheid heeft lijkt de wind uit een andere richting (meer van voren) te komen met een andere snelheid dan dat deze in werkelijkheid doet. De ware wind is de wind zoals deze door een stilstaande en vrij van obstakels staande waarnemer op de kant wordt waargenomen.

Voor de technici onder ons: het is de vectoriele som van de ware wind en de bootsnelheid.