Rompsnelheid: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
(ik zal het geschrevene nog even nakijken als ik mijn dictaten weer uitgepakt heb)
Regel 1: Regel 1:
 
[[afbeelding:Eioprompsnelheid.jpg|thumb|290px|right|Een ander [[Ei]] op rompsnelheid]]
 
[[afbeelding:Eioprompsnelheid.jpg|thumb|290px|right|Een ander [[Ei]] op rompsnelheid]]
'''Rompsnelheid''' is de snelheid waarmee [[golf|oppervlaktegolven]] op water gaan, die een golflengte hebben gelijk aan de lengte van de boot. Dit is relevant omdat de weerstand van een boot sterk toeneemt in de buurt van de rompsnelheid, tenzij de boot gaat [[planeren]]. De rompsnelheid van een boot (in knopen) is 2.42 maal de wortel van de waterlijnlengte in meters.
+
'''Rompsnelheid''' is de snelheid waarmee [[golf|oppervlaktegolven]] op water gaan, die een golflengte hebben gelijk aan de lengte van de boot. Dit is relevant omdat de weerstand van een boot sterk toeneemt in de buurt van de rompsnelheid. De rompsnelheid van een boot (in knopen) is 2.42 maal de wortel van de waterlijnlengte in meters.
  
 
Een lange boot zoals bv. de [[Ebenhaezer]] heeft een hoge rompsnelheid, en zal deze niet zo snel bereiken. Een kleinere boot zoals een [[Ei]] heeft een lage rompsnelheid, en kan deze vrij snel bereiken.
 
Een lange boot zoals bv. de [[Ebenhaezer]] heeft een hoge rompsnelheid, en zal deze niet zo snel bereiken. Een kleinere boot zoals een [[Ei]] heeft een lage rompsnelheid, en kan deze vrij snel bereiken.
  
[[Categorie:Zeilterm]]
+
== Golfweerstand ==
 +
 
 +
Bij rompsnelheid is er dus een golftop bij de boeg en hek van het schip en een golfdal in het midden. De boot zakt dan ook weg in de golf, ze ligt een stuk dieper in het water dan als ze stilligt. Behalve dat de golf die de boot maakt langer wordt als je sneller gaat, wordt hij ook hoger en bevat dus meer energie. Die energie moet je boot leveren, deze maakt immers de golf. Dit is dus de golfweerstand, welke dus toeneemt bij toenemende snelheid. Hoe hoog de golf wordt, hangt af van de waterverplaatsing van de boot en de rompvorm. Vergelijken we bijvoorbeeld een [[E22]] en een [[Waterrat]], dan zal de E22 een grotere golf genereren dan de Waterrat. De E22 heeft dus een hogere golfweerstand.
 +
 
 +
Het is mogelijk om sneller te varen dan de rompsnelheid. De boot moet dan genoeg power hebben om uit de golfdal te klimmen en zal dan uiteindelijk een stuk hoger in het water liggen dan bij lage snelheid. Je vaart dan op je eigen boeggolf, wat we ook wel [[planeren]] noemen. Dit zal dus met een E22 meer energie kosten dan met een Waterrat, omdat de golfweerstand hoger is. Bij een E22 zul je zelfs zien dat de weerstand zo hoog is, dat het niet lukt om uit het dal te klimmen, terwijl dat bij een Waterrat, met gunstige wind, wel kan lukken.
 +
 
 +
 
 +
[[Categorie:Zeilterm]][[Categorie:Natuurkunde]]

Versie van 28 jun 2007 13:13

Een ander Ei op rompsnelheid

Rompsnelheid is de snelheid waarmee oppervlaktegolven op water gaan, die een golflengte hebben gelijk aan de lengte van de boot. Dit is relevant omdat de weerstand van een boot sterk toeneemt in de buurt van de rompsnelheid. De rompsnelheid van een boot (in knopen) is 2.42 maal de wortel van de waterlijnlengte in meters.

Een lange boot zoals bv. de Ebenhaezer heeft een hoge rompsnelheid, en zal deze niet zo snel bereiken. Een kleinere boot zoals een Ei heeft een lage rompsnelheid, en kan deze vrij snel bereiken.

Golfweerstand

Bij rompsnelheid is er dus een golftop bij de boeg en hek van het schip en een golfdal in het midden. De boot zakt dan ook weg in de golf, ze ligt een stuk dieper in het water dan als ze stilligt. Behalve dat de golf die de boot maakt langer wordt als je sneller gaat, wordt hij ook hoger en bevat dus meer energie. Die energie moet je boot leveren, deze maakt immers de golf. Dit is dus de golfweerstand, welke dus toeneemt bij toenemende snelheid. Hoe hoog de golf wordt, hangt af van de waterverplaatsing van de boot en de rompvorm. Vergelijken we bijvoorbeeld een E22 en een Waterrat, dan zal de E22 een grotere golf genereren dan de Waterrat. De E22 heeft dus een hogere golfweerstand.

Het is mogelijk om sneller te varen dan de rompsnelheid. De boot moet dan genoeg power hebben om uit de golfdal te klimmen en zal dan uiteindelijk een stuk hoger in het water liggen dan bij lage snelheid. Je vaart dan op je eigen boeggolf, wat we ook wel planeren noemen. Dit zal dus met een E22 meer energie kosten dan met een Waterrat, omdat de golfweerstand hoger is. Bij een E22 zul je zelfs zien dat de weerstand zo hoog is, dat het niet lukt om uit het dal te klimmen, terwijl dat bij een Waterrat, met gunstige wind, wel kan lukken.