Rompsnelheid: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k (Hersteld tot de versie na de laatste wijziging door Tessa.)
Regel 1: Regel 1:
'''Rompsnelheid''' is de snelheid waarmee [[golf|oppervlaktegolven]] op water gaan, die een golflengte hebben gelijk aan de lengte van de boot. Dit is relevant omdat de weerstand van een boot sterk toeneemt in de buurt van de rompsnelheid, tenzij de boot gaat [[planeren]]. De rompsnelheid van een boot (in knopen) is 1.38 maal de wortel van de waterlijnlengte in meters.
+
'''Rompsnelheid''' is de snelheid waarmee [[golf|oppervlaktegolven]] op water gaan, die een golflengte hebben gelijk aan de lengte van de boot. Dit is relevant omdat de weerstand van een boot sterk toeneemt in de buurt van de rompsnelheid, tenzij de boot gaat [[planeren]]. De rompsnelheid van een boot (in knopen) is 2.42 maal de wortel van de waterlijnlengte in meters.
  
 
[[Categorie:Zeilterm]]
 
[[Categorie:Zeilterm]]

Versie van 27 jun 2007 16:47

Rompsnelheid is de snelheid waarmee oppervlaktegolven op water gaan, die een golflengte hebben gelijk aan de lengte van de boot. Dit is relevant omdat de weerstand van een boot sterk toeneemt in de buurt van de rompsnelheid, tenzij de boot gaat planeren. De rompsnelheid van een boot (in knopen) is 2.42 maal de wortel van de waterlijnlengte in meters.