Roer vrijblazen

Uit EurosWiki
Versie door Edeboois (overleg | bijdragen) op 8 okt 2007 om 15:43
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Op de Ebenhaëzer is het roer het diepste deel van het schip (zwaarden niet meegerekend). Als je droogvalt Raak het roer dus als eerste de bodem. Het kan daarbij uit z'n ophanging getild worden en eraf vallen .

Zoiets is natuurlijk niet zo gaaf en bovendien een klote klus om midden op een plaat weer op te lossen (hè Bart...). Dat moet je dus zien te voorkomen. Dat kun je doen door een kuil te graven op de plek waar je roer zit. Met de hand (schep) is dat een beste hoeveelheid werk, met enige tijdsdruk. Gelukkig zit de schroef vlak voor het roer en valt er het een en ander makkelijker op te lossen. Door zodra het roer iets omhoog begint te komen de motor nog even te starten en flink gas vooruit te geven, graaf je veel makkelijke een kuil. Door tijdens het gas geven ook nog het roer heen en weer te bewegen wordt de kuil ook nog eens lekker breed.

Op deze manier kan het roer vrij hangen, zonder eraf te vallen. Houdt er wel rekening mee dat als vlak achter het schip langs loopt, het ineens aanzienlijk dieper wordt.