Protestcomité: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k
k (Menno heeft de pagina Protestcomité hernoemd naar Protestcomité zonder een doorverwijzing achter te laten: character encoding)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 13 dec 2017 om 20:30

Het protestcomité of protestcommissie behandelt en geeft een oordeel over de ingediende protesten rondom een zeilwedstrijd.

Praktijk

Als een tegenstander zich tijdens een wedstrijd niet aan de regels houdt en geen rondje draait, dan kun je een protest tegen hem/haar indienen. Dit protest wordt dan behandeld door het protestcomité. Zij proberen te achterhalen wat er gebeurd is en of er iemand fout zat en zo ja, wie dan. Diegene wordt dan bestraft met een DSQ. Beide partijen in een protest mogen hun verhaal doen bij het protestcomité en er kunnen ook getuigen gehoord worden. Daarbij kan het erg nuttig zijn als je fokkenist jouw verhaal bevestigt of beweert niets gezien te hebben omdat hij zich alleen met het trimmen van de zeilen bezighield. Of je tevreden bent met de uitslag of niet, het protestcomité heeft natuurlijk altijd gelijk.

In hoger beroep bij de Zeilraad

Gaat het om erg serieuze wedstrijden en zijn de belangen groot, dan kan je in hoger beroep gaan bij de nationale autoriteit (tenzij dat in bepaalde gevallen is uitgesloten), in Nederland is dat het Watersportverbond. Het Watersportverbond heeft een speciaal onafhankelijk orgaan om over dit soort zaken in hoogste instantie te oordelen: de Zeilraad. De Zeilraad bestaat uit zeven leden met veel kennis en ervaring. Deze leden van de Zeilraad worden voor een periode van vier jaar benoemd door de ALV van het Watersportverbond.

Externe links