Polyester: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k
Regel 1: Regel 1:
'''Polyester''' is een polymeer dat, zoals het woord al zegt, bestaat uit een keten van esterverbindingen. Wanneer Eurossers polyester zeggen, bedoelen ze vaak polyester dat met glasvezels is versterkt, wat ook wel laminaat of [[composiet]] wordt genoemd. Het verwerken van vezels met een hars tot een produkt noemen we plakken. Euros maakt meestal gebruik van een techniek die "handlamineren" heet, of in het Engels "hand lay-up". Meer informatie daarover is te vinden in het artikel [[plakken]].
+
'''Polyester''' is een polymeer dat, zoals het woord al zegt, bestaat uit een keten van esterverbindingen. Wanneer Eurossers polyester zeggen, bedoelen ze vaak polystyreen verknoopt met polyester dat met glasvezels is versterkt, wat ook wel laminaat of [[composiet]] wordt genoemd. Het verwerken van vezels met een hars tot een produkt noemen we plakken. Euros maakt meestal gebruik van een techniek die "handlamineren" heet, of in het Engels "hand lay-up". Meer informatie daarover is te vinden in het artikel [[plakken]].
  
 
== Algemeen ==
 
== Algemeen ==
Polyester kan zowel een thermoplastische (onder invloed van temperatuur smeltend) als thermohardende (onder invloed van een chemische reactie uithardende) [[kunststof]] zijn. De thermohardende polyester is een vloeibaar mengsel, de '''polyesterhars''', van onverzadigde polyester en [[styreen]]. Deze twee komponenten kunnen onder invloed van een verharder (een peroxide) met elkaar reageren tot een harde kunststof. Deze polyesterhars wordt meestal verstevigd met behulp van [[glasvezel]] om zo een [[composiet]] te maken. Van glasvezel versterkt polyester bouwt Euros o.a. haar boten.
+
Polyester kan zowel een thermoplastische (onder invloed van temperatuur smeltend) als thermohardende (onder invloed van een chemische reactie uithardende) [[kunststof]] zijn. De thermohardende polyester is een vloeibaar mengsel, de '''polyesterhars''', van onverzadigde polyester en [[styreen]]. Deze twee komponenten kunnen onder invloed van een [[initiator]] (een peroxide) met elkaar reageren tot een harde kunststof. Deze polyesterhars wordt meestal verstevigd met behulp van [[glasvezel]] om zo een [[composiet]] te maken. Van glasvezel versterkt polyester bouwt Euros o.a. haar boten.
  
 
== Zie ook ==
 
== Zie ook ==

Versie van 2 apr 2009 14:15

Polyester is een polymeer dat, zoals het woord al zegt, bestaat uit een keten van esterverbindingen. Wanneer Eurossers polyester zeggen, bedoelen ze vaak polystyreen verknoopt met polyester dat met glasvezels is versterkt, wat ook wel laminaat of composiet wordt genoemd. Het verwerken van vezels met een hars tot een produkt noemen we plakken. Euros maakt meestal gebruik van een techniek die "handlamineren" heet, of in het Engels "hand lay-up". Meer informatie daarover is te vinden in het artikel plakken.

Algemeen

Polyester kan zowel een thermoplastische (onder invloed van temperatuur smeltend) als thermohardende (onder invloed van een chemische reactie uithardende) kunststof zijn. De thermohardende polyester is een vloeibaar mengsel, de polyesterhars, van onverzadigde polyester en styreen. Deze twee komponenten kunnen onder invloed van een initiator (een peroxide) met elkaar reageren tot een harde kunststof. Deze polyesterhars wordt meestal verstevigd met behulp van glasvezel om zo een composiet te maken. Van glasvezel versterkt polyester bouwt Euros o.a. haar boten.

Zie ook