Polyester: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k
Regel 1: Regel 1:
'''Polyester''' is een polymeer dat, zoals het woord al zegt, bestaat uit een keten van esterverbindingen. Wanneer Eurossers polyester zeggen, bedoelen ze vaak polyester dat met glasvezels is versterkt, wat ook wel laminaat of [[composiet]] wordt genoemd.
+
'''Polyester''' is een polymeer dat, zoals het woord al zegt, bestaat uit een keten van esterverbindingen. Wanneer Eurossers polyester zeggen, bedoelen ze vaak polystyreen verknoopt met polyester dat met glasvezels is versterkt.
  
 
== Algemeen ==
 
== Algemeen ==
Polyester kan zowel een thermoplastische (onder invloed van temperatuur smeltend) als thermohardende (onder invloed van een chemische reactie uithardende) [[kunststof]] zijn. De thermohardende polyester is een vloeibaar mengsel, de '''polyesterhars''', van onverzadigde polyester en [[styreen]]. Deze twee komponenten kunnen onder invloed van een verharder (een peroxide) met elkaar reageren tot een harde kunststof. Deze polyesterhars wordt meestal verstevigd met behulp van [[glasvezel]] om zo een [[composiet]] te maken. Van glasvezel versterkt polyester bouwt Euros o.a. haar boten.
+
Polyester kan zowel een thermoplastische (onder invloed van temperatuur smeltend) als thermohardende (onder invloed van een chemische reactie uithardende) kunststof zijn. De thermohardende polyester is een vloeibaar mengsel van onverzadigde polyester en [[styreen]]. Deze twee komponenten kunnen onder invloed van een initiator (een peroxide) met elkaar reageren tot een harde kunststof (polystyreen verknoopt met polyester). Deze polyester wordt meestal verstevigd met behulp van [[glasvezel]]. Van glasvezel versterkt polyester bouwt Euros o.a. haar boten.
  
 
== Plakken ==
 
== Plakken ==
Het verwerken van vezels met een hars tot een produkt noemen we [[plakken]]. Euros maakt meestal gebruik van een techniek die "handlamineren" heet, of in het Engels "hand lay-up".  
+
Het verwerken van glasvezel en polyester tot een produkt noemen we [[plakken]]. Euros maakt meestal gebruik van een techniek die "handlamineren" heet, of in het Engels "hand lay-up". Bij deze techniek worden matten of weefsels op een open [[mal]] geïmpregneerd met polyesterhars. Dit gebeurt met een (grote) kwast. Vervolgens wordt met een ontluchtingsroller alle lucht uit het laminaat gerolt. De gewenste dikte van het laminaat wordt bereikt door het aantal lagen glasmat of glasweefsel. Je probeert daarbij de verhouding glas/hars zo groot mogelijk te krijgen, maar goed ontluchten wordt dan steeds moeilijker.
  
 
== Zie ook ==
 
== Zie ook ==
* [[Plakken]]
+
* [[plakken]]
* [[Glasvezel]]
+
* [[glasvezel]]
* [[Chemisch boten bouwen]]
+
* [[chemisch boten bouwen]]
 
* [http://nl.wikipedia.org/wiki/Polyester Wikipedia over Polyester]
 
* [http://nl.wikipedia.org/wiki/Polyester Wikipedia over Polyester]
  
 
[[categorie:kluswiki]]
 
[[categorie:kluswiki]]

Versie van 31 mrt 2009 16:34

Polyester is een polymeer dat, zoals het woord al zegt, bestaat uit een keten van esterverbindingen. Wanneer Eurossers polyester zeggen, bedoelen ze vaak polystyreen verknoopt met polyester dat met glasvezels is versterkt.

Algemeen

Polyester kan zowel een thermoplastische (onder invloed van temperatuur smeltend) als thermohardende (onder invloed van een chemische reactie uithardende) kunststof zijn. De thermohardende polyester is een vloeibaar mengsel van onverzadigde polyester en styreen. Deze twee komponenten kunnen onder invloed van een initiator (een peroxide) met elkaar reageren tot een harde kunststof (polystyreen verknoopt met polyester). Deze polyester wordt meestal verstevigd met behulp van glasvezel. Van glasvezel versterkt polyester bouwt Euros o.a. haar boten.

Plakken

Het verwerken van glasvezel en polyester tot een produkt noemen we plakken. Euros maakt meestal gebruik van een techniek die "handlamineren" heet, of in het Engels "hand lay-up". Bij deze techniek worden matten of weefsels op een open mal geïmpregneerd met polyesterhars. Dit gebeurt met een (grote) kwast. Vervolgens wordt met een ontluchtingsroller alle lucht uit het laminaat gerolt. De gewenste dikte van het laminaat wordt bereikt door het aantal lagen glasmat of glasweefsel. Je probeert daarbij de verhouding glas/hars zo groot mogelijk te krijgen, maar goed ontluchten wordt dan steeds moeilijker.

Zie ook