Plakken: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
Regel 1: Regel 1:
'''Plakken''' is het maken van een [[polyester]] of epoxy onderdeel van een boot. Wordt soms ook '''polyesteren''' genoemt, maar is eigenlijk niet helemaal goed gebruikt. Plakken is het aanbrengen van [[glasvezelmat]]ten op de mal met vloeibare [[hars]]. Met een rollertje wordt alle lucht onder de matten weg gerold. Je hebt tijdens het plakken geen [[kluskleren]] aan, maar echt [[plakken|plakkleren]]. Plakkleren zijn kleren die je daarna moet weggooien of alleen nog voor plakken kunt gebruiken. Het is goed te vergelijken met [[vlakvetkleren]]. Naast alle hars die in je kleren krijgt, heb je vooral last van jeukende glasvezels. Gelukkig raak je ze weer kwijt door te spoelen met veel koud water, zodat de poriën in je huid niet open gaan staan. Maar tijdens het plakken valt de jeuk wel mee zolang je lange mouwen draagt.  
+
'''Plakken''' is het maken van een [[polyester]] of [[epoxy]] onderdeel van een boot. Wordt soms ook '''lamineren''' of '''polyesteren''' genoemd, maar polyesteren is eigenlijk niet helemaal de juiste benaming. Bij Euros wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde handlamineer techniek, vaak beter bekend als het Engelse hand lay-up.
  
Als je plakt met polyester kun je alle soorten (geweven en hakselmatten) gebruiken. Polyesterhars dient aangemengd te worden met 0,6-1% [[MEKP]]. Bij 0,8% MEKP heb je ongeveer 15 minuten de tijd om het te verwerken. Daarna wordt het te dik en gaat het klonteren. Je hoeft dus vaak niet meer dan een halve liter per keer aan te maken.
+
== Handlamineren (Hand lay-up)==
 +
Plakken volgens de handlamineren techniek is het aanbrengen van vezels of vezelsmatten van bijvoorbeeld [[glasvezel]] of [[carbonvezel]] op een open [[mal]] met vloeibare [[hars]], meestal polyesterhars of epoxyhars. De hars wordt aangebracht met een (grote) kwast. Vervolgens wordt met een ontluchtingsrollert alle lucht onder de matten weg gerold. De gewenste dikte van het laminaat wordt bereikt door het aantal lagen matten of weefsel. Je probeert daarbij de verhouding glas/hars zo groot mogelijk te krijgen, maar goed ontluchten wordt dan steeds moeilijker.
  
Als je plakt met epoxy kun je beter alleen geweven glasvezelmatten gebruiken voor een optimaal resultaat. Voor het [[Gebruik_van_Epoxy|verwerken van epoxy]] is een aparte pagina.
+
Je hebt tijdens het plakken geen [[kluskleren]] aan, maar echt [[plakken|plakkleren]]. Plakkleren zijn kleren die je daarna moet weggooien of alleen nog voor plakken kunt gebruiken. Het is goed te vergelijken met [[vlakvetkleren]]. Naast alle hars die in je kleren krijgt, heb je vooral last van jeukende glasvezels. Gelukkig raak je ze weer kwijt door te spoelen met veel koud water, zodat de poriën in je huid niet open gaan staan. Maar tijdens het plakken valt de jeuk wel mee zolang je lange mouwen draagt.
 +
 
 +
== Gebruik vezelmatten ==
 +
Als je plakt met [[polyester]] kun je alle soorten (geweven en hakselmatten) gebruiken. Polyesterhars dient aangemengd te worden met 0,6-1% [[MEKP]]. Bij 0,8% MEKP heb je ongeveer 15 minuten de tijd om het te verwerken. Daarna wordt het te dik en gaat het klonteren. Je hoeft dus vaak niet meer dan een halve liter per keer aan te maken.
 +
 
 +
Als je plakt met [[epoxy]] kun je beter alleen geweven vezelmatten gebruiken voor een optimaal resultaat. Voor het [[Gebruik_van_Epoxy|verwerken van epoxy]] is een aparte pagina.
  
 
===Zie Ook===
 
===Zie Ook===

Versie van 31 mrt 2009 16:38

Plakken is het maken van een polyester of epoxy onderdeel van een boot. Wordt soms ook lamineren of polyesteren genoemd, maar polyesteren is eigenlijk niet helemaal de juiste benaming. Bij Euros wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde handlamineer techniek, vaak beter bekend als het Engelse hand lay-up.

Handlamineren (Hand lay-up)

Plakken volgens de handlamineren techniek is het aanbrengen van vezels of vezelsmatten van bijvoorbeeld glasvezel of carbonvezel op een open mal met vloeibare hars, meestal polyesterhars of epoxyhars. De hars wordt aangebracht met een (grote) kwast. Vervolgens wordt met een ontluchtingsrollert alle lucht onder de matten weg gerold. De gewenste dikte van het laminaat wordt bereikt door het aantal lagen matten of weefsel. Je probeert daarbij de verhouding glas/hars zo groot mogelijk te krijgen, maar goed ontluchten wordt dan steeds moeilijker.

Je hebt tijdens het plakken geen kluskleren aan, maar echt plakkleren. Plakkleren zijn kleren die je daarna moet weggooien of alleen nog voor plakken kunt gebruiken. Het is goed te vergelijken met vlakvetkleren. Naast alle hars die in je kleren krijgt, heb je vooral last van jeukende glasvezels. Gelukkig raak je ze weer kwijt door te spoelen met veel koud water, zodat de poriën in je huid niet open gaan staan. Maar tijdens het plakken valt de jeuk wel mee zolang je lange mouwen draagt.

Gebruik vezelmatten

Als je plakt met polyester kun je alle soorten (geweven en hakselmatten) gebruiken. Polyesterhars dient aangemengd te worden met 0,6-1% MEKP. Bij 0,8% MEKP heb je ongeveer 15 minuten de tijd om het te verwerken. Daarna wordt het te dik en gaat het klonteren. Je hoeft dus vaak niet meer dan een halve liter per keer aan te maken.

Als je plakt met epoxy kun je beter alleen geweven vezelmatten gebruiken voor een optimaal resultaat. Voor het verwerken van epoxy is een aparte pagina.

Zie Ook

Chemisch boten bouwen