Overleg:Steven

Uit EurosWiki

De steven kan toch ook de voorkant zijn? Volgens mij heb je de voor- en achtersteven --- Menno 2 Apr 2008 11:30 (CEST)

Dat lijkt mij ook. Als je het over een krom- of steilsteven hebt, wordt daarmee de vorm van het voorschip bedoeld. Volgens binnenvaarttaal.nl is de steven:

~steven: uiterste voor of achterkant van een schip of om nauwkeuriger te zijn het gedeelte tussen de voor- of achterboegen. [U>] EEN STEILE STEVEN: een steven die bijna vertikaal staat. In bijna alle gevallen is het tevens een steven die recht is. EEN SCHERPE STEVEN: een steven waarbij de hoek, die de romp op de plaats van de steven maakt, minder dan 90 graden is. OP STEVEN GEBOUWDE SCHEPEN: schepen, waarbij de stevenbalken gebruikt worden om de daarna aangebrachte gangen aan vast te hechten.

Ik denk dat de steven het verlengde van de kielbalk is, wat boven de waterlijn uitkomt. Bij Euros zouden dan alleen de E22's en de EH een achtersteven hebben. De overige boten hebben een spiegel. Eigenlijk kun je bij onze vloot (uitgezonderd EH) helemaal niet spreken van een steven, want die is niet fysiek aanwezig. --Arjen 2 Apr 2008 14:36 (CEST)