Overleg:Rompsnelheid: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
 
(7 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 24: Regel 24:
  
 
Kan een eendje ook planeren? ;) [[Gebruiker:Alice|Alice]] 28 jun 2007 13:32 (CEST)
 
Kan een eendje ook planeren? ;) [[Gebruiker:Alice|Alice]] 28 jun 2007 13:32 (CEST)
 +
 +
Ik denk dat het eendje niet de juiste voortstuwings techniek gebruikt om te planeren. Hij heeft van die grote langzaam bewegende bladen, zoals een sleepboot. Die zullen niet zo efficient zijn op hoge snelheid gok ik. Wel zie je vaak van die plastic eendjes achter boten met kinderen. Die stuiteren wel over het water, maar ik denk dat dat eerder waterskieen is dan planeren.
 +
 +
Jaffa ging trouwens op het Ijsselmeer (zo'n 4 meter diepte op dat stuk) met ruime wind en een spi vrij makkelijk in plane. Op het moment dat je bij een niet planerende boot veel weerstand voelt, en echt door de golven gedrukt wordt, komt Jaffa juist 'los'. Je voelt de boot dan ook extra versnellen. Dus een punt met extra weerstand heb ik niet gemerkt (is puur op gevoel). [[Gebruiker:Arjen|Arjen]] 28 jun 2007 15:19 (CEST)
 +
 +
Het gaat hier natuurlijk alleen om de golfweerstand, dat is dus maar een deel van de totale weerstand die je 'voelt'. De verhouding tussen de verschillende vormen van weerstand veranderd met de snelheid en hangt ook van je boot af. [[Gebruiker:Tessa|Tessa]] 28 jun 2007 16:23 (CEST)
 +
 +
Een eend kan zeker planeren. Ze doen dat vrijwel altijd tijdens landingen in het water. Daarvoor gebruiken ze hun zwemvliezen net als andere waterskiers. Had je een specikieke eend in gedachten?--[[Gebruiker:Roger|Roger]] 29 jun 2007 00:25 (CEST)
 +
 +
Ja, ik heb zeker een specifieke eend in gedachten :). Vroeger had ik altijd twee hele lieve kwaker eendjes bij mijn ouders. De kwaker is een type eend die wit kan zijn of een wild kleur heeft en lijkt veel op de wilde eend, maar heeft een korter lijfje en ik vermoed ook kleinere vleugels. Ze heeft daardoor wellicht minder power om hard te gaan. [[Gebruiker:Alice|Alice]] 06 jul 2007
 +
 +
 +
--[[Gebruiker:Tomas|Tomas]] 21 okt 2010 23:09 (UTC) Lengte waterlijn JAffa is maar 8.23, overigens lijkt me dit niet heel realistisch naast de 9.12 LOA (zo ver steekt de voorkant niet uit). Dan kom je op een rompsnelheid van 7 knopen uit, wat wel heel laag is.
 +
 +
--[[Gebruiker:Hidde|Hidde]] 25 okt 2010 13:25 (UTC) Bedenk dat rompsnelheid niet werkt als een soort absolute grens. Het is gewoon een waarde vanaf waar de weerstand erg hard omhoog gaat. Catamarans hebben hier bijvoorbeeld niet zoveel last van door hun grote lengte-breedte verhouding en gaan gemakkelijk over hun rompsnelheid. Maar ook wedstrijdmonohulls kunnen er wel overheen zonder te planeren (doen de IACC boten bijvoorbeeld) doordat ze stevig getuigd zijn (smal zijn helpt dus ook). Bij Jaffa ligt de redelijk harde grens zo rond de 8 knoop. Dat kan je ruime winds onder spi heel goed merken op redelijk vlak water. Je gaat dan binnen een redelijk windbereik gewoon rond de 8 knopen.

Huidige versie van 25 okt 2010 om 14:25

Voor de duidelijkheid:

  • snelheid golven: c=omega/k
  • golfgetal: k=2 pi/lambda (golflengte)
  • dispersie relatie: omega=wortel(gk)

Dus:

  • c=wortel(g/k)=wortel(g*lambda/(2 pi))=1.2495 wortel lambda in m/s
  • 1 knoop is 0.5144 m/s
  • c=0.5144*1.2495*wortel lambda=2.429 wortel lambda in knopen

Tessa 27 jun 2007 17:50 (CEST)

Ik had het niet veranderd, maar wel een vraagje: Dit geldt dan alleen bij 'diep' water? Op binnenwater is de diepte al snel (of meestal) kleiner dan je waterlijnlengte. Arjen 27 jun 2007 18:03 (CEST)

Ja, in principe geldt dat alleen voor diep water. Eigenlijk geldt:

<math>c=\sqrt{\frac{g \lambda}{2\pi} \tanh \left(\frac{2\pi d}{\lambda}\right)}</math>

waar d de waterdiepte is. Water is dus 'diep' als de tanh hier ongeveer 1 is. Met je boot van een meter of 6 en diepgang rond 1 meter is diep water nog steeds een goede benadering.

Tessa 27 jun 2007 18:22 (CEST)

Ah, duidelijk. Dank je. Dus bij minder diep water vaar je eerder op rompsnelheid, waarbij je grotere golven maakt wat niet gaaf is. Maar je planeert eerder wat wel gaaf is. Totdat d naar 0 nadert, maar dan is het ook geen varen meer :) Arjen 27 jun 2007 19:37 (CEST)

Ik vraag me af of je wel eerder in planee komt. Krijg je niet eerder het probleem dat de golven wel langer worden, maar niet harder gaan (het worden ondiep-water golven met een snelheid c=(gh)^1/2) zodat je veel weerstand hebt, niet snel gaat en ook niet in planee komt? Ik weet het niet, maar ik ben wel benieuwd. Als dat zo is, dien je het IJsselmeer bij enige wind te mijden met Jaffa. Zodra je zuiging krijgt, weet je dat dit probleem optreedt. Ik heb dat met Overtijd heel duidelijk gemerkt met een heenvaart door de kop van Overijssel. We konden niet meer dan stationair gas geven, anders liepen we vast.--Roger 28 jun 2007 00:26 (CEST)

Kan een eendje ook planeren? ;) Alice 28 jun 2007 13:32 (CEST)

Ik denk dat het eendje niet de juiste voortstuwings techniek gebruikt om te planeren. Hij heeft van die grote langzaam bewegende bladen, zoals een sleepboot. Die zullen niet zo efficient zijn op hoge snelheid gok ik. Wel zie je vaak van die plastic eendjes achter boten met kinderen. Die stuiteren wel over het water, maar ik denk dat dat eerder waterskieen is dan planeren.

Jaffa ging trouwens op het Ijsselmeer (zo'n 4 meter diepte op dat stuk) met ruime wind en een spi vrij makkelijk in plane. Op het moment dat je bij een niet planerende boot veel weerstand voelt, en echt door de golven gedrukt wordt, komt Jaffa juist 'los'. Je voelt de boot dan ook extra versnellen. Dus een punt met extra weerstand heb ik niet gemerkt (is puur op gevoel). Arjen 28 jun 2007 15:19 (CEST)

Het gaat hier natuurlijk alleen om de golfweerstand, dat is dus maar een deel van de totale weerstand die je 'voelt'. De verhouding tussen de verschillende vormen van weerstand veranderd met de snelheid en hangt ook van je boot af. Tessa 28 jun 2007 16:23 (CEST)

Een eend kan zeker planeren. Ze doen dat vrijwel altijd tijdens landingen in het water. Daarvoor gebruiken ze hun zwemvliezen net als andere waterskiers. Had je een specikieke eend in gedachten?--Roger 29 jun 2007 00:25 (CEST)

Ja, ik heb zeker een specifieke eend in gedachten :). Vroeger had ik altijd twee hele lieve kwaker eendjes bij mijn ouders. De kwaker is een type eend die wit kan zijn of een wild kleur heeft en lijkt veel op de wilde eend, maar heeft een korter lijfje en ik vermoed ook kleinere vleugels. Ze heeft daardoor wellicht minder power om hard te gaan. Alice 06 jul 2007


--Tomas 21 okt 2010 23:09 (UTC) Lengte waterlijn JAffa is maar 8.23, overigens lijkt me dit niet heel realistisch naast de 9.12 LOA (zo ver steekt de voorkant niet uit). Dan kom je op een rompsnelheid van 7 knopen uit, wat wel heel laag is.

--Hidde 25 okt 2010 13:25 (UTC) Bedenk dat rompsnelheid niet werkt als een soort absolute grens. Het is gewoon een waarde vanaf waar de weerstand erg hard omhoog gaat. Catamarans hebben hier bijvoorbeeld niet zoveel last van door hun grote lengte-breedte verhouding en gaan gemakkelijk over hun rompsnelheid. Maar ook wedstrijdmonohulls kunnen er wel overheen zonder te planeren (doen de IACC boten bijvoorbeeld) doordat ze stevig getuigd zijn (smal zijn helpt dus ook). Bij Jaffa ligt de redelijk harde grens zo rond de 8 knoop. Dat kan je ruime winds onder spi heel goed merken op redelijk vlak water. Je gaat dan binnen een redelijk windbereik gewoon rond de 8 knopen.