Overleg:Halstalie: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
 
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Heet het niet de cunningham indien je alleen de halshoek naar beneden trekt?--[[Gebruiker:Jurjen|[[prees]]]] 4 sep 2009 14:15 (UTC)
+
Heet het niet de cunningham indien je alleen de halshoek naar beneden trekt?--[[Gebruiker:Jurjen|prees]] 4 sep 2009 14:15 (UTC)
  
 
Ik heb altijd begrepen dat een halstalie aan de halshoek zit, en dat een cunningham een eigen oog in het zeil heeft een stukje boven het oog van de halshoek. Bij een vast lummelbeslag zul je dan meestal een cunningham hebben, maar op de EH dan weer niet. Maar dit is misschien ook niet helemaal correct.... --[[Gebruiker:Arjen|Arjen]] 5 sep 2009 09:14 (UTC)
 
Ik heb altijd begrepen dat een halstalie aan de halshoek zit, en dat een cunningham een eigen oog in het zeil heeft een stukje boven het oog van de halshoek. Bij een vast lummelbeslag zul je dan meestal een cunningham hebben, maar op de EH dan weer niet. Maar dit is misschien ook niet helemaal correct.... --[[Gebruiker:Arjen|Arjen]] 5 sep 2009 09:14 (UTC)
 +
 +
De naam cunningham komt van zijn uitvinder Briggs Swift Cunningham II die de [[America's Cup]] in 1958 won ([http://en.wikipedia.org/wiki/Cunningham_(sailing)]). Daarvoor werd de term halstalie ook al gebruikt, zoals bijvoorbeeld in het boek ''De Zeilsport'' door H.C.A. van Kampen (5e druk 1947):
 +
 +
<cite>
 +
Heeft het grootzeil een lossen broek, dan wordt alleen de schoothoorn aan de giek bevestigd [...]. De halshoek wordt dan neergehouden door middel van een '''halstalie''', waarvan de blokken aan den hals in een kous en aan dek in een oog zijn ingepikt. De halshoek van het zeil bevindt zich dan steeds op eenigen afstand boven de giek.
 +
</cite>
 +
 +
Menno 5 sep 2009 19:45 (UTC)
 +
 +
Dus wat ik dacht klopt dus? Het aangegeven lijntje in het plaatje in die Wiki link is dan juist een halstalie. In de tekst wordt beschreven hoe de cunningham van de downhaul (halstalie in dit geval) verschilt, maar het plaatje is net verkeerd ;)
 +
--[[Gebruiker:Arjen|Arjen]] 8 sep 2009 17:21 (UTC)
 +
 +
Volgens mij is de kunst van een cunningham dat je wel spanning op je voorlijk zet, maar dat het niet langer wordt. Voor wedstrijdzeilen is namelijk meestal de maximale voorlijklengte vastgelegd (op Jaffa zichtbaar aan het zwarte tape om de mast). Als je aan de halshoek of aan de tophoek zou trekken zou het voorlijk wel langer worden, en mogelijk langer dan het vastgelegde maximum. Ik weet niet hoe de precieze definitie van halstalie zit, maar bij zowel de EH als valken trek je volgens mij aan de halshoek.
 +
--[[Gebruiker:Hidde|Hidde]] 8 sep 2009 18:38 (UTC)

Huidige versie van 8 sep 2009 om 19:38

Heet het niet de cunningham indien je alleen de halshoek naar beneden trekt?--prees 4 sep 2009 14:15 (UTC)

Ik heb altijd begrepen dat een halstalie aan de halshoek zit, en dat een cunningham een eigen oog in het zeil heeft een stukje boven het oog van de halshoek. Bij een vast lummelbeslag zul je dan meestal een cunningham hebben, maar op de EH dan weer niet. Maar dit is misschien ook niet helemaal correct.... --Arjen 5 sep 2009 09:14 (UTC)

De naam cunningham komt van zijn uitvinder Briggs Swift Cunningham II die de America's Cup in 1958 won ([1]). Daarvoor werd de term halstalie ook al gebruikt, zoals bijvoorbeeld in het boek De Zeilsport door H.C.A. van Kampen (5e druk 1947):

Heeft het grootzeil een lossen broek, dan wordt alleen de schoothoorn aan de giek bevestigd [...]. De halshoek wordt dan neergehouden door middel van een halstalie, waarvan de blokken aan den hals in een kous en aan dek in een oog zijn ingepikt. De halshoek van het zeil bevindt zich dan steeds op eenigen afstand boven de giek.

Menno 5 sep 2009 19:45 (UTC)

Dus wat ik dacht klopt dus? Het aangegeven lijntje in het plaatje in die Wiki link is dan juist een halstalie. In de tekst wordt beschreven hoe de cunningham van de downhaul (halstalie in dit geval) verschilt, maar het plaatje is net verkeerd ;) --Arjen 8 sep 2009 17:21 (UTC)

Volgens mij is de kunst van een cunningham dat je wel spanning op je voorlijk zet, maar dat het niet langer wordt. Voor wedstrijdzeilen is namelijk meestal de maximale voorlijklengte vastgelegd (op Jaffa zichtbaar aan het zwarte tape om de mast). Als je aan de halshoek of aan de tophoek zou trekken zou het voorlijk wel langer worden, en mogelijk langer dan het vastgelegde maximum. Ik weet niet hoe de precieze definitie van halstalie zit, maar bij zowel de EH als valken trek je volgens mij aan de halshoek. --Hidde 8 sep 2009 18:38 (UTC)