Bakboord en Kiel: verschil tussen pagina's

Uit EurosWiki
(Verschil tussen pagina's)
 
 
Regel 1: Regel 1:
'''Bakboord''' is een oriëntatie t.o.v. het vaartuig. Bakboord is links, wanneer je naar voren kijkt. In het engels is dit ''portside''.
+
Een aanhangsel onder de boot met twee doelen: [[drift]] beperken en [[gewichtsstabiliteit]]. Een goed kielontwerp is doorslaggevend voor [[aandewind]]se eigenschappen op vlak water, en ook bij [[zeegang]] erg belangrijk. Voor manouvreren is een goede kiel ook belangrijk.  
  
Wanneer je '''over bakboord''' vaart, dan heb je je zeilen aan bakboord van je boot. De [[loefzijde]] van je boot is dus [[stuurboord]]. De Engelsen noemen dit - heel verwarrend - '''starboard tack''' omdat de [[wind]] van stuurboord (starboard) komt.
+
Op een kiel kunnen enorme krachten komen, zeker wanneer de grond wat hard wordt geraakt. Bij een [[kielboot]] moet daarom bij elke keer varen en na iedere keer dat de grond wat hard wordt geraakt, worden gecontroleerd of er water in de [[bilge]] komt. Controleren of er water in de bilge komt is de enige manier om kielschade in een vroeg stadium te ontdekken. Wanneer dit water daadwerkelijk door het kiellaminaat naar binnen komt, moet dit direct worden gerepareerd, hoe lastig dat ook is. Doorvaren met een losscheurende kiel is vragen om schipbreuk (dan ben je je boot dus helemaal kwijt).
 
 
Tijdens het [[teamzeilen]] wordt er vaak ''Bakboord!'' geroepen, om aan te geven dat die persoon het zeil over bakboord voert en dus voorrang denkt te hebben. In Engeland zou deze boot ook voorrang hebben, maar daar roept men dus ''Starboard!'' ([[stuurboord]]).
 
 
 
== Zie ook ==
 
*[[Stuurboord]]
 
*[[Loef]]
 
*[[Lij]]
 
 
 
[[Categorie:Zeilterm]]
 

Versie van 17 jan 2007 02:06

Een aanhangsel onder de boot met twee doelen: drift beperken en gewichtsstabiliteit. Een goed kielontwerp is doorslaggevend voor aandewindse eigenschappen op vlak water, en ook bij zeegang erg belangrijk. Voor manouvreren is een goede kiel ook belangrijk.

Op een kiel kunnen enorme krachten komen, zeker wanneer de grond wat hard wordt geraakt. Bij een kielboot moet daarom bij elke keer varen en na iedere keer dat de grond wat hard wordt geraakt, worden gecontroleerd of er water in de bilge komt. Controleren of er water in de bilge komt is de enige manier om kielschade in een vroeg stadium te ontdekken. Wanneer dit water daadwerkelijk door het kiellaminaat naar binnen komt, moet dit direct worden gerepareerd, hoe lastig dat ook is. Doorvaren met een losscheurende kiel is vragen om schipbreuk (dan ben je je boot dus helemaal kwijt).