Dieptemeter

Uit EurosWiki
Versie door Nreeze (overleg | bijdragen) op 4 aug 2023 om 01:07

De dieptemeter is een apparaat waarmee de diepte van het water kan worden gemeten. Het is een sonar, daarom wordt het ook wel "echolood" genoemd, een apparaat waarmee je kan loden door het tijdverschil tussen uitzenden van een ultrasoon puls en de echo daarvan tegen de bodem.

Soms geeft een dieptemeter ineens twee keer te veel aan. Je meet dan een dubbele reflectie. Het geluid weerkaatst dan eerst tegen de bodem, dan tegen de romp, en dan weer tegen de bodem. Dit is te herkennen aan dat de dieptemeter dan heen en weer springt tussen twee waardes. Bij een dubbele reflectie is de kleinste waarde de juiste.

Soms reflecteert het geluid tegen een school vissen of een dichtheidsverschil in het water. Dit is te herkennen aan dat de dieptemeter dan heen en weer springt tussen twee waardes. In dit geval is de grootste waarde de juiste.

Het is je misschien opgevallen dat de symptomen in deze twee gevallen gelijk zijn, maar de juiste interpretatie precies andersom. Dat klopt, en is het grootste nadeel van een dieptemeter. Meestal staat één van de waardes veel langer in de display. De kans is dan het grootst dat die juist is.

Dieptemeter Witte Draeck

De Witte Draeck is uitgerust met een analoge dieptemeter. In tegenstelling tot de electronische variant die hierboven beschreven staat koppelt deze dieptemeter slechts binaire informatie terug aan de gebruiker. De meter toetst voortdurend of de diepte van het vaarwater hoger of lager is dan een bepaalde waarde. Op het moment van schrijven is deze waarde 88 centimeter. Als de diepte onder deze waarde komt, stuurt de dieptemeter een trilling richting een stok, die de gebruiker in zijn hand houdt. Als het water dieper dan de toestwaarde zal de gebruiker geen trilling voelen.

Het grote voordeel van deze methode is dat geen valse informatie gestuurd wordt naar de gebruiker. Daarnaast kan de meter gebruikt worden om de boot van koers te doen veranderen middels manipulatie van de eerder genoemde stok. Een nadeel is dat na positieve toesting de peiler ontzet kan worden. De elastieken die ervoor dienen om het blad weer verticaal te krijgen slagen hier niet altijd in, waardoor dit handmatig moet gebeuren zodra de boot is aangemeerd.