Nieuwe loods: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k
Regel 1: Regel 1:
De '''nieuwe loods''' is de naam voor de huidige [[loods]] die gebruikt werd. Deze naamgeving stamt uit de tijd dat de [[oude loods]] aan de [[Achterhorst]] nog in gebruik was en de nieuwe loods nog niet gebouwd.
+
'''Nieuwe loods''' is de naam die gebruikt werd voor de [[loods|huidige loods]] toen die er nog niet was. De nieuwe loods op het [[Watersportcomplex]] is de vervanging van de [[oude loods]] aan de [[Achterhorst]].
  
''Dit artikel beschrijft de geschiedenis en achtergronden van het ontwerp en de bouw van de nieuwe loods. Enige informatie over de besluitvorming en redenen voor de bouw van de nieuwe loods is te lezen in het artikel [[oude loods]]. Actuele informatie over de loods staat in het artikel [[loods]].''
+
''Dit artikel beschrijft de geschiedenis en achtergronden van het ontwerp en de bouw van de nieuwe loods. Enige informatie over de besluitvorming en redenen voor de bouw van de nieuwe loods is ook te lezen in het artikel [[oude loods]]. Actuele informatie over de loods staat in het artikel [[loods]].''
  
 
== Achtergrond nieuwe loods ==
 
== Achtergrond nieuwe loods ==
De nieuwe loods is waarschijnlijk het grootste lange termijn project dat Euros tot op heden heeft gekend. De [[oude loods]] aan de [[Achterhorst]] was te klein en voldeed bij lange na niet meer aan de destijds geldende veiligheidseisen. Dit was ook niet heel gek aangezien de oude loods was gebouwd in 1980 voor een periode van 20 jaar. Euros was al vanaf 1994 (en misschien zelfs al daarvoor) bezig een nieuwe loods te verkrijgen. In augustus 2007 is uiteindelijk begonnen met de bouw en 30 november 2007 kreeg Euros de sleutel.
+
De nieuwe loods is waarschijnlijk het grootste lange termijn project dat Euros tot op heden heeft gehad. De [[oude loods]] aan de [[Achterhorst]] was te klein en voldeed bij lange na niet meer aan de destijds geldende veiligheidseisen. Dit was ook niet heel gek aangezien de oude loods in 1980 gebouwd werd voor een periode van 20 jaar. Euros was al vanaf 1994 (en misschien zelfs al daarvoor) bezig een nieuwe loods te verkrijgen. In augustus 2007 is uiteindelijk begonnen met de bouw en 30 november 2007 kreeg Euros de sleutel.
  
 
''Zie voor meer achtergronden het artikel [[Oude_loods#Verhuizing_en_afbraak|Oude loods]].''
 
''Zie voor meer achtergronden het artikel [[Oude_loods#Verhuizing_en_afbraak|Oude loods]].''
 
== Concepten en besluitvorming ==
 
== Concepten en besluitvorming ==
<!-- verhaaltje over concept ontwerpen en hoe de besluitvormign lag  
+
<!-- verhaaltje over concept ontwerpen en hoe de besluitvormign lag -->
Gedurende de jaren voor de bouw hebben de betrokken Eurosleden en architecten vele concept ontwerpen bedacht voor een nieuwe loods. Van simpele "vierkante doos" ontwerpen tot complete stenen aanbouwen aan de [[Sevende Camer]], inclusief binnenpleinen, roeiloodsen enzovoorts. De uiteindelijke besluitsvorming lag altijd bij het College van Bestuur van de [[UT]]. Immers Euros had (en heeft) simpelweg niet het geld om een botenloods van het gewenste formaat te bekostigen. Nog afgezien van het gebrek aan ervaring, kennis en mankracht op dit gebied. Daarnaast is het regelen van een geschikte lokatie ook niet gemakkelijk.-->
+
Uit 1994 stammen de eerste tekeningen voor een nieuwe loods. Gedurende vele jaren hebben de betrokken Eurosleden en architecten talloze ontwerpen bedacht voor een nieuwe loods. Van simpele "vierkante doos" ontwerpen tot complete stenen aanbouwen aan de [[Sevende Camer]], inclusief binnenpleinen, roeiloodsen enzovoorts. De uiteindelijke besluitsvorming lag bij het College van Bestuur van de [[UT]]. Immers Euros had (en heeft) simpelweg niet het geld om een botenloods van het gewenste formaat te bekostigen. Nog afgezien van het gebrek aan ervaring, kennis en mankracht op dit gebied. Daarnaast beschikte Euros niet over eigen grond. Voor Euros was het dus lobbyen binnen de (vaak bureaucratische) organisaties van de Universiteit om hun wens voor een nieuwe loods te verwezenlijken.
 +
 
 +
Op 18 april 2005 raakten de plannen voor een nieuwe loods in een stroomversnelling. Op die datum heeft het College van Bestuur van de Universiteit een ingediend concept-ontwerp goedgekeurd. Dit voorstel is ingediend door de [[Student Union]] en voorzien van ondersteunende brieven van Euros en de Vastgoedgroep (waarover hieronder meer). Het ontwerp was van [http://www.lksvdd.nl/ Leijh, Kappelhoff, Seckel, van den Dobbelsteen architecten]. Euros kreeg definitief een nieuwe loods! De loods zou gebouwd worden op het Watersportcomplex naast de Sevende Camer voor maximaal 4 ton.
 +
 
 +
Tot april 2006 heeft Euros contact gehad met het Facilitair Bedrijf (FB) van de UT. Het FB ging eigenlijk over het onderhoud en de facilitatie van bestaande gebouwen, maar de plannen voor een nieuwe loods waren er ook ondergebracht. Het FB heeft de bouwvoorbereiding uitgevoerd. Het belangrijkste waren het aanvragen van een bouwvergunning bij de gemeente en de grondruil met de [[Vredestein]] (hieronder meer). Verder heeft het FB een bodemonderzoek uit laten voeren van de grond waarop de loods gebouwd zou worden (verplicht voor het aanvragen van een bouwvergunning). Op 18 november 2005 kwamen de resultaten van het bodemonderzoek terug en de bodem bleek, ondanks de brand bij de Vredestein in 2003, gelukkig schoon.
 +
 
 +
Zoals hierboven gezegd was er geen lokatie om de loods neer te zetten. De Sevende Camer stond op een driehoekig perseel grond. De linkerkant van de Sevende Camer (gezien vanaf voren) stond evenwijdig aan de kadasterlijn die doorliep tot het talud van de Auke Vleerstraat. Achter de Sevende Camer was dus een driehoekig stuk grond van ongeveer 300 m2 dat niet werd gebruikt. Het stuk grond links naast de Sevende Camer was van de Vredestein en daar liepen schaapjes. Van dit stuk grond is uiteindlijk ongeveer 800 m2 "geruild" tegen die driehoek achter de Sevende Camer. "Geruild" tussen aanhalingstekens want het verschil in oppervlak is financieel gecompenseerd.
 +
 
 +
Hoewel Vredestein al eerder had toegezegd akkoord te gaan met de grondruil, werd het uiteindelijk toch nog even spannend. Vredestein werd in 2004 overgenomen door het Russische bedrijf Amtel en het was nog maar de vraag of de nieuwe Russische directie wel akkoord wilde gaan met de grondruil. Gelukkig bleek dit geen probleem en in 2005 werd de grondruil een feit.
 +
 
 +
In april 2006 werd het stokje "nieuwe loods" van het FB naar de Vastgoedgroep Drienerlo (VGD) doorgegeven. De VGD is de organisatie op de UT die alle nieuwbouw realiseert en dus ook onze nieuwe loods. Vanaf dit moment ging alles in stoomtreinvaart. Er was zeer regelmatig overleg tussen Euros en de VGD. In samenwerking met diverse instanties, waaronder gemeente (welstandscommissie), brandweer, Arbodienst UT, student union, architect, werd het voorlopige ontwerp uitgewerkt tot een definitief ontwerp. ''Meer over dit ontwerp is hieronder te lezen onder het kopje [[Nieuwe loods#Ontwerp_nieuwe_loods|Ontwerp nieuwe loods]]''. Er werden een verzoek tot kapvergunning en bouwvergunning bij de gemeente ingediend. Na het verstrijken van de bezwaartermijn werd de bouwvergunning zonder bezwaren toegekend. De kapvergunning bleek achteraf niet nodig aangezien de Vredestein al een kapvergunning had aangevraagd voor enkele tientallen bomen. Ze hebben in maart 2007 de bomen op ons het terrein (inmiddels van de UT) direct meegenomen toen ze op hun terrein een afvalopslag hebben gemaakt.
 +
 
 +
Het gehele project werd [http://nl.wikipedia.org/wiki/Aanbesteding aanbesteed] waarna [http://www.sylvabouw.nl/ Sylva Bouw], de huisaannemer van de UT, uiteindelijk de opdracht kreeg. De technische installaties werden uitbesteed aan GTI ([http://www.gti-group.com/nl/werkenbijgti/werving/gtioost/wieisgtioost/ GTI Oost]). Zij hebben onder andere de verwarming met bijbehorende ventilatoren, afzuiging, stromend water, boiler en het brandalarmsysteem geinstalleerd.
 +
 
 +
Op 15 augustus 2007 is begonnen met het uitgraven van de fundatie. 26 september werd (door een [http://nl.wikipedia.org/wiki/Aannemer onderaannemer]) begonnen met het bouw van de staalconstructie. Op 10 oktober lag het dak op de loods waarna op 17 oktober 2007 de betonvloer is gestort. De rest van oktober en november is gewerkt aan de aftimmering binnen en buiten: kozijnen, ramen, deuren, dakgoten, windveren, binnenmuren, keuken, vloerbekleding etc. Vrijdag 30 november kreeg Euros de sleutel. Maandag 3 december was de eindoplevering.
  
 
== Ontwerp nieuwe loods ==
 
== Ontwerp nieuwe loods ==
 
<!-- verhaaltje over waarom de loods er zo uitziet als hij er uitziet, beginnend bij het ontwerp dat is CvB goedgekeurd -->
 
<!-- verhaaltje over waarom de loods er zo uitziet als hij er uitziet, beginnend bij het ontwerp dat is CvB goedgekeurd -->
 +
<!-- welstandscommissie, kleurstelling etc -->
  
  

Versie van 26 aug 2008 14:49

Nieuwe loods is de naam die gebruikt werd voor de huidige loods toen die er nog niet was. De nieuwe loods op het Watersportcomplex is de vervanging van de oude loods aan de Achterhorst.

Dit artikel beschrijft de geschiedenis en achtergronden van het ontwerp en de bouw van de nieuwe loods. Enige informatie over de besluitvorming en redenen voor de bouw van de nieuwe loods is ook te lezen in het artikel oude loods. Actuele informatie over de loods staat in het artikel loods.

Achtergrond nieuwe loods

De nieuwe loods is waarschijnlijk het grootste lange termijn project dat Euros tot op heden heeft gehad. De oude loods aan de Achterhorst was te klein en voldeed bij lange na niet meer aan de destijds geldende veiligheidseisen. Dit was ook niet heel gek aangezien de oude loods in 1980 gebouwd werd voor een periode van 20 jaar. Euros was al vanaf 1994 (en misschien zelfs al daarvoor) bezig een nieuwe loods te verkrijgen. In augustus 2007 is uiteindelijk begonnen met de bouw en 30 november 2007 kreeg Euros de sleutel.

Zie voor meer achtergronden het artikel Oude loods.

Concepten en besluitvorming

Uit 1994 stammen de eerste tekeningen voor een nieuwe loods. Gedurende vele jaren hebben de betrokken Eurosleden en architecten talloze ontwerpen bedacht voor een nieuwe loods. Van simpele "vierkante doos" ontwerpen tot complete stenen aanbouwen aan de Sevende Camer, inclusief binnenpleinen, roeiloodsen enzovoorts. De uiteindelijke besluitsvorming lag bij het College van Bestuur van de UT. Immers Euros had (en heeft) simpelweg niet het geld om een botenloods van het gewenste formaat te bekostigen. Nog afgezien van het gebrek aan ervaring, kennis en mankracht op dit gebied. Daarnaast beschikte Euros niet over eigen grond. Voor Euros was het dus lobbyen binnen de (vaak bureaucratische) organisaties van de Universiteit om hun wens voor een nieuwe loods te verwezenlijken.

Op 18 april 2005 raakten de plannen voor een nieuwe loods in een stroomversnelling. Op die datum heeft het College van Bestuur van de Universiteit een ingediend concept-ontwerp goedgekeurd. Dit voorstel is ingediend door de Student Union en voorzien van ondersteunende brieven van Euros en de Vastgoedgroep (waarover hieronder meer). Het ontwerp was van Leijh, Kappelhoff, Seckel, van den Dobbelsteen architecten. Euros kreeg definitief een nieuwe loods! De loods zou gebouwd worden op het Watersportcomplex naast de Sevende Camer voor maximaal 4 ton.

Tot april 2006 heeft Euros contact gehad met het Facilitair Bedrijf (FB) van de UT. Het FB ging eigenlijk over het onderhoud en de facilitatie van bestaande gebouwen, maar de plannen voor een nieuwe loods waren er ook ondergebracht. Het FB heeft de bouwvoorbereiding uitgevoerd. Het belangrijkste waren het aanvragen van een bouwvergunning bij de gemeente en de grondruil met de Vredestein (hieronder meer). Verder heeft het FB een bodemonderzoek uit laten voeren van de grond waarop de loods gebouwd zou worden (verplicht voor het aanvragen van een bouwvergunning). Op 18 november 2005 kwamen de resultaten van het bodemonderzoek terug en de bodem bleek, ondanks de brand bij de Vredestein in 2003, gelukkig schoon.

Zoals hierboven gezegd was er geen lokatie om de loods neer te zetten. De Sevende Camer stond op een driehoekig perseel grond. De linkerkant van de Sevende Camer (gezien vanaf voren) stond evenwijdig aan de kadasterlijn die doorliep tot het talud van de Auke Vleerstraat. Achter de Sevende Camer was dus een driehoekig stuk grond van ongeveer 300 m2 dat niet werd gebruikt. Het stuk grond links naast de Sevende Camer was van de Vredestein en daar liepen schaapjes. Van dit stuk grond is uiteindlijk ongeveer 800 m2 "geruild" tegen die driehoek achter de Sevende Camer. "Geruild" tussen aanhalingstekens want het verschil in oppervlak is financieel gecompenseerd.

Hoewel Vredestein al eerder had toegezegd akkoord te gaan met de grondruil, werd het uiteindelijk toch nog even spannend. Vredestein werd in 2004 overgenomen door het Russische bedrijf Amtel en het was nog maar de vraag of de nieuwe Russische directie wel akkoord wilde gaan met de grondruil. Gelukkig bleek dit geen probleem en in 2005 werd de grondruil een feit.

In april 2006 werd het stokje "nieuwe loods" van het FB naar de Vastgoedgroep Drienerlo (VGD) doorgegeven. De VGD is de organisatie op de UT die alle nieuwbouw realiseert en dus ook onze nieuwe loods. Vanaf dit moment ging alles in stoomtreinvaart. Er was zeer regelmatig overleg tussen Euros en de VGD. In samenwerking met diverse instanties, waaronder gemeente (welstandscommissie), brandweer, Arbodienst UT, student union, architect, werd het voorlopige ontwerp uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Meer over dit ontwerp is hieronder te lezen onder het kopje Ontwerp nieuwe loods. Er werden een verzoek tot kapvergunning en bouwvergunning bij de gemeente ingediend. Na het verstrijken van de bezwaartermijn werd de bouwvergunning zonder bezwaren toegekend. De kapvergunning bleek achteraf niet nodig aangezien de Vredestein al een kapvergunning had aangevraagd voor enkele tientallen bomen. Ze hebben in maart 2007 de bomen op ons het terrein (inmiddels van de UT) direct meegenomen toen ze op hun terrein een afvalopslag hebben gemaakt.

Het gehele project werd aanbesteed waarna Sylva Bouw, de huisaannemer van de UT, uiteindelijk de opdracht kreeg. De technische installaties werden uitbesteed aan GTI (GTI Oost). Zij hebben onder andere de verwarming met bijbehorende ventilatoren, afzuiging, stromend water, boiler en het brandalarmsysteem geinstalleerd.

Op 15 augustus 2007 is begonnen met het uitgraven van de fundatie. 26 september werd (door een onderaannemer) begonnen met het bouw van de staalconstructie. Op 10 oktober lag het dak op de loods waarna op 17 oktober 2007 de betonvloer is gestort. De rest van oktober en november is gewerkt aan de aftimmering binnen en buiten: kozijnen, ramen, deuren, dakgoten, windveren, binnenmuren, keuken, vloerbekleding etc. Vrijdag 30 november kreeg Euros de sleutel. Maandag 3 december was de eindoplevering.

Ontwerp nieuwe loods

Bouw nieuwe loods

Inrichting nieuwe loods

Zie ook