Man-over-boord

Uit EurosWiki

Een Man-over-boord is een manoeuvre waarbij je een man, of een object of vrouw, die overboord is geslagen zeilend weer op probeert te halen. De Man-over-boord manoeuvre wordt vaak afgekort tot MOB-manoeuvre of MOB.

Er zijn meerdere standaardmanoeuvres en variaties daarop. Veel zeilscholen staan erom bekend een of twee van deze manoeuvres tot vervelens toe te oefenen met stootwillen, andere drijvende objecten of personen. Het idee is dat iemand dermate geïndoctrineerd is dat de MOB-manoeuvre al wordt ingezet voordat de persoon of object in kwestie het water raakt.

Euros vind MOB-manoeuvres eigenlijk niet zo boeiend. Belangrijker is dat niemand met z'n stomme kop in het water valt als de situatie daar niet toe is. Gebeurt dat toch, dan kiest de schipper een van de volgende opties:

  • "Lul, had je maar niet zo stom moeten zijn", en vaart door
  • De persoon in kwestie gaat staan en loopt naar de kant (Friesland methode)
  • Er wordt ad hoc een manoeuvre bedacht

Tijdens het zeezeilen is een Man-over-boord allemaal wat lastiger, vandaar het gebruiken van een life-line. Op veel zeewaardige jachten is het erg moeilijk de drenkeling weer aan boord te krijgen. Een mogelijke remedie is om aan het grondblok van de grootschoot een musketonhaak te zetten zodat je de drenkeling aan zijn/haar reddingsvest kan optakelen met de giek. Een snapshackle voldoet niet, want die krijg je niet dicht onder dergelijke omstandigheden. Euros heeft deze wijziging tot nu toe nog niet doorgevoerd.