MARCOM B

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 12 okt 2010 om 16:54

MARCOM B staat voor bedieningscertificaat Maritieme Communicatie Beperkt. Dit is het bedieningscertificaat dat je nodig hebt voor het gebruik van een zeevaartmarifoon, een marifoon die op meer kanalen dan alleen kanaal 16 op hoog vermogen (<25 Watt) kan zenden. Deze zit bijvoorbeeld op Jaffa. Verder heb je MARCOM B nodig voor het gebruik van GMDSS apparatuur en een INMARSAT C terminal.

Examen

Het MARCOM B examen bestaat uit een onderdeel basiscertificaat en een onderdeel GMDSS. Vanaf 2009 bestaat het GMDSS deel uit een theorie en praktijk examen. Dit examen wordt over het algemeen alleen inclusief cursus aangeboden. Dit kan niet via bijvoorbeeld Vamex.

In 2010 hebben drie Eurosleden het via Neptunamor in Enschede gedaan. Via een mooie deal was niet de hele cursus verplicht en was zelfstudie voldoende. Het bestond uit 1 examenavond voor de theorie (basiscertificaat + GMDSS) en 1 ochtend praktijk (uitleg + examen). De praktijk exameneisen vanuit Agentschap Telecom waren nog wat vaag waardoor het examen meer om de aanwezigheid ging. Wel erg leerzaam overigens.

Oefenen

Voor theorie zwerft de oefensoftware wel bij mensen rond, erg nuttig als voorbereiding. Het theorie boekje (ANWB) bereid je voor op het examen. Er is een Engels boek dat ook nog inzicht geeft en voor de bediening in de praktijk veel nuttiger is. (welk boek dan??)

Marcom A

MARCOM A omvat MARCOM B, dus alles waarvoor je MARCOM B nodig hebt, mag ook met MARCOM A.

Zie ook