MARCOM B: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k
Regel 1: Regel 1:
'''MARCOM B''' staat voor bedieningscertificaat '''Mar'''itieme '''Com'''municatie '''B'''eperkt. Dit is het bedieningscertificaat dat je nodig hebt voor het gebruik van een zeevaart[[marifoon]], een marifoon die op meer kanalen dan alleen kanaal 16 op hoog vermogen (<25 Watt) kan zenden. Verder heb je MARCOM B nodig voor het gebruik van [[GMDSS]] apparatuur en een [[INMARSAT]] C terminal.  
+
'''MARCOM B''' staat voor bedieningscertificaat '''Mar'''itieme '''Com'''municatie '''B'''eperkt. Dit is het bedieningscertificaat dat je nodig hebt voor het gebruik van een zeevaart[[marifoon]], een marifoon die op meer kanalen dan alleen kanaal 16 op hoog vermogen (<25 Watt) kan zenden. Deze zit bijvoorbeeld op [[Jaffa]]. Verder heb je MARCOM B nodig voor het gebruik van [[GMDSS]] apparatuur en een [[INMARSAT]] C terminal.
 +
 
 +
Het MARCOM B examen bestaat uit een onderdeel [[basiscertificaat]] en een onderdeel [[GMDSS]]. Vanaf 2009 bestaat het GMDSS deel uit een theorie en praktijk examen. Dit examen wordt over het algemeen alleen inclusief cursus aangeboden. Dit kan niet via bijvoorbeeld [http://www.vamex.nl/Marifonie.aspx Vamex]. In 2010 hebben drie Eurosleden het via [http://www.vamex.nl/Marifonie.aspx Neptunamor] in Enschede gedaan. Via een mooie deal was niet de hele cursus verplicht en was zelfstudie voldoende. Het bestond uit 1 examenavond voor de theorie (basiscertificaat + GMDSS) en 1 ochtend praktijk (uitleg + examen). De praktijk exameneisen vanuit Agentschap Telecom waren nog wat vaag waardoor het examen meer om de aanwezigheid ging. Wel erg leerzaam overigens.
 +
 
 +
Voor theorie zwerft de oefensoftware wel bij mensen rond, erg nuttig als voorbereiding. Het theorie boekje bereid je voor op het examen. Er is een Engels boek dat ook nog inzicht geeft en voor de bediening veel nuttiger.
  
Het MARCOM B examen bestaat uit een onderdeel [[basiscertificaat]] en een onderdeel [[GMDSS]].
 
  
 
[[MARCOM A]] omvat MARCOM B, dus alles waarvoor je MARCOM B nodig hebt, mag ook met MARCOM A.
 
[[MARCOM A]] omvat MARCOM B, dus alles waarvoor je MARCOM B nodig hebt, mag ook met MARCOM A.

Versie van 12 okt 2010 13:02

MARCOM B staat voor bedieningscertificaat Maritieme Communicatie Beperkt. Dit is het bedieningscertificaat dat je nodig hebt voor het gebruik van een zeevaartmarifoon, een marifoon die op meer kanalen dan alleen kanaal 16 op hoog vermogen (<25 Watt) kan zenden. Deze zit bijvoorbeeld op Jaffa. Verder heb je MARCOM B nodig voor het gebruik van GMDSS apparatuur en een INMARSAT C terminal.

Het MARCOM B examen bestaat uit een onderdeel basiscertificaat en een onderdeel GMDSS. Vanaf 2009 bestaat het GMDSS deel uit een theorie en praktijk examen. Dit examen wordt over het algemeen alleen inclusief cursus aangeboden. Dit kan niet via bijvoorbeeld Vamex. In 2010 hebben drie Eurosleden het via Neptunamor in Enschede gedaan. Via een mooie deal was niet de hele cursus verplicht en was zelfstudie voldoende. Het bestond uit 1 examenavond voor de theorie (basiscertificaat + GMDSS) en 1 ochtend praktijk (uitleg + examen). De praktijk exameneisen vanuit Agentschap Telecom waren nog wat vaag waardoor het examen meer om de aanwezigheid ging. Wel erg leerzaam overigens.

Voor theorie zwerft de oefensoftware wel bij mensen rond, erg nuttig als voorbereiding. Het theorie boekje bereid je voor op het examen. Er is een Engels boek dat ook nog inzicht geeft en voor de bediening veel nuttiger.


MARCOM A omvat MARCOM B, dus alles waarvoor je MARCOM B nodig hebt, mag ook met MARCOM A.

Zie ook