Loxodroom: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k
k
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
[[Afbeelding:Orthodroom.png|300px|thumb|right|Een [[orthodroom]] en een [[loxodroom]] weergegeven op een [[mercatorprojectie]]. Omdat hier een oceaantocht is weergegeven, is het verschil duidelijk zichtbaar.]]
 +
[[Afbeelding:Orthodroom2.png|300px|thumb|right|Enkele [[orthodroom|orthodromen]] en [[loxodroom|loxodromen]] rond [[Nederland]] weergegeven op een [[mercatorprojectie]]. Deze routes zijn dusdanig kort dat er geen groot verschil in afstand is. Bij de route naar de shetlandeilanden is het verschil wel duidelijk zichtbaar, de route naar [[Lowestoft]] is zo kort, dat deze op een grotere schaal bekeken moet worden om het verschil te zien en de route naar [[Bergen]] is nagenoeg noord en volgt dus ongeveer een [[meridiaan]], die een [[orthodroom]] is.]]
 +
[[Afbeelding:Orthodroom3.png|300px|thumb|right|Een [[orthodroom]] en een [[loxodroom]] van de route naar [[Lowestoft]] weergegeven op een [[mercatorprojectie]]. Vanwege de korte afstand is het verschil niet zo groot, maar wel zichtbaar.]]
 +
 
Een '''loxodroom''' is een lijn over een bol met een constante hoek tot de ''pool''. Dit resulteert in een spiraal die van de ene pool naar de andere pool loopt. De gekozen hoek tot de pool leid tot een lange of kortere spiraal.
 
Een '''loxodroom''' is een lijn over een bol met een constante hoek tot de ''pool''. Dit resulteert in een spiraal die van de ene pool naar de andere pool loopt. De gekozen hoek tot de pool leid tot een lange of kortere spiraal.
  
Voor navigatie wordt de [[Mercator projectie]] gebruikt, omdat op deze projectie een constante kompaskoers een rechte lijn is. Deze rechte lijn is in werkelijkheid een loxodroom. Stel je maar eens voor hoe de route er op de wereld bol uitziet als je naar het noordwesten gaat varen. Je route wordt een spiraal richting de noordpool.
+
Voor navigatie wordt de [[mercatorprojectie]] gebruikt, omdat op deze projectie een constante kompaskoers een rechte lijn is. Deze rechte lijn is in werkelijkheid een loxodroom. Stel je maar eens voor hoe de route er op de wereld bol uitziet als je naar het noordwesten gaat varen. Je route wordt een spiraal richting de noordpool.
 +
 
 +
Op de kaarten hiernaast zijn een aantal '''loxodromen''' weergegeven in groen met de daarbij behorende kortste route ([[orthodroom]]) in rood. Hier valt te zien dat het verschil tussen deze routes in het normale [[vaargebied]] van [[Euros]] dusdanig klein is dat er geen rekening mee gehouden hoeft te worden, maar het bij oceaantochten wel aanzienlijk is.
  
 
[[categorie:navigatie]]
 
[[categorie:navigatie]]
 
[[categorie:natuurkunde]]
 
[[categorie:natuurkunde]]

Huidige versie van 24 jan 2014 om 21:12

Een orthodroom en een loxodroom weergegeven op een mercatorprojectie. Omdat hier een oceaantocht is weergegeven, is het verschil duidelijk zichtbaar.
Enkele orthodromen en loxodromen rond Nederland weergegeven op een mercatorprojectie. Deze routes zijn dusdanig kort dat er geen groot verschil in afstand is. Bij de route naar de shetlandeilanden is het verschil wel duidelijk zichtbaar, de route naar Lowestoft is zo kort, dat deze op een grotere schaal bekeken moet worden om het verschil te zien en de route naar Bergen is nagenoeg noord en volgt dus ongeveer een meridiaan, die een orthodroom is.
Een orthodroom en een loxodroom van de route naar Lowestoft weergegeven op een mercatorprojectie. Vanwege de korte afstand is het verschil niet zo groot, maar wel zichtbaar.

Een loxodroom is een lijn over een bol met een constante hoek tot de pool. Dit resulteert in een spiraal die van de ene pool naar de andere pool loopt. De gekozen hoek tot de pool leid tot een lange of kortere spiraal.

Voor navigatie wordt de mercatorprojectie gebruikt, omdat op deze projectie een constante kompaskoers een rechte lijn is. Deze rechte lijn is in werkelijkheid een loxodroom. Stel je maar eens voor hoe de route er op de wereld bol uitziet als je naar het noordwesten gaat varen. Je route wordt een spiraal richting de noordpool.

Op de kaarten hiernaast zijn een aantal loxodromen weergegeven in groen met de daarbij behorende kortste route (orthodroom) in rood. Hier valt te zien dat het verschil tussen deze routes in het normale vaargebied van Euros dusdanig klein is dat er geen rekening mee gehouden hoeft te worden, maar het bij oceaantochten wel aanzienlijk is.