Kunststof: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k
Regel 22: Regel 22:
  
 
Bekende thermoharders zijn:
 
Bekende thermoharders zijn:
* Polyesterhars (UP)
+
* Polyesterhars (UP, van: ''Unsaturated Polyester'', onverzadigd polyester)
 
* Epoxyhars (EP)
 
* Epoxyhars (EP)
 
* Polyurethaanhars (PUR).
 
* Polyurethaanhars (PUR).

Versie van 13 apr 2009 17:22

Een kunststof is technisch gezien een chemische verbinding die door niet-natuurlijke scheikundige processen is gemaakt. In het dagelijks leven wordt een kunststof ook wel plastic genoemd, dan wordt er een organische polymeer bedoeld (= lang molecuul bestaande uit voornamelijk koolstof waterstof verbindingen opgebouwd uit vele kleine identieke stukken, de monomeren). Kunststoffen worden gemaakt van stoffen uit aardolie, aardgas en steenkool.

Euros maakt gebruik van meerdere kunststoffen zoals bijvoorbeeld polyesterhars, epoxyhars en polyurethaan. Deze kopen we in vloeibare vorm en bestaan uit monomeren of korte ketens. Door toevoeging van een initiator ontstaat er een chemische reactie waarbij de kleine vloeibare moleculen, over gaan in lange ketens in een vaste toestand. Dit heet een polymeer en het proces waarbij dit gebeurt heet een polymerisatiereactie. In Chemisch boten bouwen wordt eenvoudig en uitgebreid uitgelegd hoe de reacties werken om van polyester en styreen een boot te bouwen.

Eigenschappen kunststoffen

Kunststoffen hebben een aantal gunstige eigenschappen ten opzichte van traditionele materialen zoals bijvoorbeeld hout en staal. Kunststoffen hebben een lage dichtheid (zijn licht), hebben goede mechanische eigenschappen (taai, slijtvast) en hebben een goede verwerkbaarheid (het is relatief simpel om ingewikkelde vormen te maken). Kunststoffen kunnen andere voordelige eigenschappen bezitten, zoals: thermische isolatie, elektrische isolatie, chemische resistentie, etc.

De nadelen van kunststoffen zijn: brandbaarheid, lage stijfheid en sterkte en kunnen niet goed tegen hoge temperaturen.

Uiteraard bezitten niet alle kunstoffen deze eigenschappen of in dezelfde mate.

Thermoplasten en Thermoharders

Kunststoffen kunnen worden opgedeeld in vele groepen. Een mogelijke indeling is die in thermoplasten en thermoharders:

  • Thermoplasten, worden zacht bij verhitting. Ze verliezen hierbij hun oorspronkelijke vorm. Na afkoeling wordt het materiaal weer hard. Thermoplasten bestaan uit lange onvertakte moleculen die onderling niet verbonden zijn.
  • Thermoharders, worden niet zacht bij verhitting maar ontleden zich zonder vloeibaar te worden. Ze kunnen na verharden dus niet gemakkelijk worden vervormd. Thermoharders ontstaan doordat de moleculen zich onderling wel met elkaar verbinden.

Bekende thermoplasten zijn:

  • Polyetheen (PE)
  • Polystyreen (PS)
  • Polypropeen (PP)
  • Polyvinylchloride (PVC).

Bekende thermoharders zijn:

  • Polyesterhars (UP, van: Unsaturated Polyester, onverzadigd polyester)
  • Epoxyhars (EP)
  • Polyurethaanhars (PUR).

Vezelversterkte kunstoffen (Composieten)

De mechanische eigenschappen van kunstoffen kunnen worden verbeterd door het toevoegen van vezelmateriaal. Dit zijn bijvoorbeeld glasvezels, glasvezelmatten of koolstofvezelmatten (carbon). De combinatie van een kunststofhars met vezels is een vezelversterkte kunststof, wat ook wel composiet wordt genoemd.

Het resultaat kan een materiaal zijn dat een hogere sterkte en stijfheid heeft en een betere vormvastheid heeft en beter bestand is tegen slag en stoot. Veel zeilboten zijn gemaakt van composieten, meestal betreft het glasvezel versterkt polyester. Euros heeft jarenlange ervaring met het bouwen van boten op deze manier. Zo zijn Jonkie, beide E22's , Teerling en Raaskal zelf gebouwd.

Jaffa, niet door Euros gebouwd, is gebouwd met epoxyhars en een combinatie van glasvezel en kevlar vezelmatten. Verder is Jaffa gebouwd met een sandwich constructie, wat inhoudt dat het laminaat onder de waterlijn een kern van Red Cedar heeft en boven de waterlijn een kern van schuim. De sandwich constructie resulteert in een extreem stijve en toch lichte boot.

Zie ook