Klem

Uit EurosWiki
Versie door Rjmjeurissen (overleg | bijdragen) op 17 apr 2008 om 01:25
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Een klem is een constructie die een lijn kan vasthouden zonder dat daarvoor een knoop of steek in de lijn moet worden gelegd. Er zijn vier gangbare soorten klemmen:

  • Een klemcleat of clamcleat (dus met een L) bestaat uit een blok materiaal met een van ribbels voorziene gleuf. De lijn wordt door de ribbels steeds verder in de gleuf getrokken totdat die vast zin. Dit type klem bevat geen bewegende delen en is daardoor vrij goedkoop. Dit type klem is verkrijgbaar in aluminium en nylon. De nylon variant kan ongeveer 100 N houden. Deze gebruik je daarom voornamelijk voor vlagglijntjes of zo. De aluminium uitvoering kan veel meer hebben.
  • Een klemkikker lijkt vaag iets op een kikker. De werking is een beetje het zelfde als een klemcleat, alleen wordt de gleuf gevormd door de ondergrond waar de klemkikker op gemonteerd is en een rand op een arm van de "kikker". Een klemkikker bevat geen bewegende delen, en is daardoor vrij goedkoop. Het is bij dit type klem erg makkelijk om er een lijn in te krijgen.
  • Een curryklem of camcleat (zonder L) bestaat uit twee bewegende grijpers. De voordelen van dit type klem zijn dat het heel makkelijk is er een lijn in te krijgen, en dat de lijn in de klem doorgehaald kan worden. Het nadeel is dat ze door de bewegende delen en lagers vrij duur zijn.
  • Een valstopper kan veel zwaarder belast worden dan een curryklem. De lijn kan in een valstopper worden doorgehaald, ook als die dicht staat. De lijn blijft altijd door de valstopper lopen, dus dit type klem is niet geschikt voor een lijn die in verschillende richtingen moet kunnen worden aangetrokken en zonder een extra hand in de klem moet komen. Valstoppers zijn vrij duur. Sommige valstoppers (de easylock mini) hebben het nadeel dat ze alleen dicht kunnen worden gezet wanneer de lijn gelijktijdig doorgehaald wordt.