Klapgijp

Uit EurosWiki
Versie door Rjmjeurissen (overleg | bijdragen) op 22 okt 2007 om 15:51
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Een klapgijp is een gijp die je niet aan zag komen. Klapgijpen gaan, zeker met hardere wind, ongecontroleerd en kunnen zorgen voor chaos en schrikreacties aan boord. Doordat de giek ongeveer ter hoogte van je hoofd overkomt, kan je door een harde klapgijp met je hoofd op te vangen vervelende hoofdwonden aan een klapgijp overhouden. Het is daarom belangrijk goed alert te zijn op klapgrijpen, vooral als je voor de wind en zeker als je binnen de wind vaart. In het laatste geval is het vaak beter om gewoon gecontroleerd te gijpen.

Klapgijpen kunnen ook onstaan door een plotselinge windshift, windstilte of doordat het schip draait door een hoge golf.

Zodra je als roerganger ineens een beginnende klapgijp ziet, is de beste remedie vaak zeer abrupt en aanzienlijk oploeven terwijl je hard "klapgijp" schreeuwt. Let wel: doe dit vooral niet als de giek al over is gekomen, dan gijpt die bij oploeven (dat dan eigenlijk afvallen is) namelijk weer terug.

Boten met een bakstag lopen het risico dat de giek breekt door een klapgijp. Dit is een van de vorige eigenaren van Jaffa waarschijnlijk al eens overkomen, zoals te zien is aan de reparatie op de giek.