Juist

Uit EurosWiki
Versie door Kvanloobergen (overleg | bijdragen) op 4 nov 2016 om 15:37
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
De Jachthaven van Juist bij laagwater tijdens VaRaWad 2016, met in het midden van de foto De Witte Draeck en Raaskal

Juist is het tweede bewoonde Duitse Waddeneiland vanaf het westen. Ten westen van Juist ligt Borkum, op een kleine dag varen (mits je binnendoor gaat). Ten oosten ligt Norderney, wat goed te bevaren is in een dagtochtje. Juist en Borkum zijn de overblijfselen van het eiland Burkana, dat in de romeinse tijd doorliep tot aan de kust, met alleen de twee stroomgeulen van de Eems tussen het eiland en het vasteland.

Jachthaven

In 2011 is een nieuwe, ruime jachthaven aangelegd, met drijfsteigers en vingerpiertjes. Hij valt wel nog steeds volledig droog rond laagwater, maar de bodem is zo zacht dat een de kiel van een Waterrat of Varianta er helemaal in wegzakt. De aanvaart van Juist over het Nordland-Fahrwasser richting het grote Kurhaus is erg mooi. De geul naar de haven is smal en je kunt er beter geen veerboot tegenkomen. Aan de westkant van de geul ligt een stenen strekdam die bij hoogwater onder water komt te liggen (gemarkeerd met meerdere kardinalen), de oostkant van de geul is gemarkeerd met prikken. De ingang van de haven ligt in de eerste havenkom waar onder meer de veerboten aanmeren. De ingang van de jachthaven is een smalle opening in de damwand die de jachthaven scheidt van de eerste havenkom. Let op dat je bij het binnenvaren van de jachthaven haaks op deze opening afvaart, anders is de kans groot dat je vastvaart op de ondiepte langs de damwand.

Het sanitair in de haven is prima, douchen is er gratis.

Meer over Juist

Juist is opvallend smal. Het eiland is 15 km lang en 500 meter breed, waarvan een groot gedeelte kwelder. Het is een mooi eiland. Het Noordzeestrand ligt op een paar minuten lopen vanaf de haven, door het pittoreske dorpje. Tussen Juist, Memmert en Kachelot Plate is een geul waar je heel goed beschut ligt bij alle windrichtingen. Hier kan je prima ankeren of droogvallen. Merk op dat het zone 1 is, en dat je dus alleen vlak naast de geul mag liggen.

Op Juist is een supermarkt ter grootte van de campussupermarkt, maar het is even zoeken. Je kan hier ook enkele klusmaterialen krijgen. Stappen kon in Zappel, maar helaas is deze kroeg, die alle kwaliteiten van andere Waddenkroegen overtrof, sinds november 2016 gesloten. Stil zijn na tienen: Kurort! Autoverkeer is verboden op Juist, zodat paarden voor dagelijks vervoer worden ingezet.

De veerboot van en naar het eiland kan alleen rond hoogwater de haven in en uit, waardoor er (afhankelijk van het getij) maar één of hooguit twee aan- en afvaarten per dag zijn.

Externe Links