Juist

Uit EurosWiki
Versie door Rjmjeurissen (overleg | bijdragen) op 14 aug 2007 om 03:22
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Juist is het tweede bewoonde duitse waddeneiland vanaf het westen. Ten westen van Juist ligt Borkum, op een stevige dag varen afstand. Ten oosten ligt Norderney, wat goed te bevaren is in een dagtochtje. Juist en Borkum zijn de overblijfselen van het eiland Burkana, dat in de romeinse tijd doorliep tot aan de kust, met alleen de twee stroomgeulen van de Eems tussen het eiland en het vaste land.

Juist is opvallend smal. Het eiland is 15 km lang en 500 meter breed, waarvan een grot gedeelte kwelder. Het is een mooi eiland. De haven is wat behelpen. Als je niet droog kan vallen, of groter bent van 8 meter, moet je niet in de jachthaven gaan liggen. Het alternatief is afmeren aan de kade. Tussen Juist, Memmert en Kachelot Plate is een geul waar je heel goed beschut ligt bij alle windrichtingen. Hier kan je prima ankeren of droogvallen. Merk op dat het zone 1 is, en dat je dus alleen vlak naast de geul mag liggen.

Op Juist is een supermarkt ter grootte van de casper/coop/je-weet-wel-die-supermarkt-op-de-campus, maar het is even zoeken. Je kan hier ook enkele klusmaterialen krijgen. Een heel bruisend uitgaansleven hebben we in dit Kurort niet gevonden. Stil zijn na tienen: Kurort! Autoverkeer is verboden op Juist, zodat paarden voor dagelijks vervoer worden ingezet.