Houtsoorten

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 13 apr 2009 om 15:15 (→‎Western Red Cedar)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Tijdens het klussen wordt er gebruik gemaakt van enkele houtsoorten. In de handel zijn nog veel meer houtsoorten verkrijgbaar. Hieronder worden een groot aantal van deze houtsoorten kort beschreven.

Achtergrond van het originele artikel

De originele bron van dit artikel is een stuk uit de BM nummer 2 van 1988, geschreven naar aanleiding van een praatje van Marinus over hout en houtbewerking op dinsdag 26 januari (waarschijnlijk 1988). Dit stuk in de BM was getiteld Over hout gesproken.

Aangezien de informatie uit dit artikel uit 1988 stamt, is het niet onaannemelijk dat er inmiddels veranderingen zijn in het hout of houtgebruik door Euros. Iedereen wordt uiteraard aangemoedigd het artikel te actualiseren waar nodig.

Hout per soort

Vuren

Vuren is een algemene naaldhoutsoort uit Scandinavië. Het is goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar en gemakkelijk met handgereedschap te bewerken. Ook is het gemakkelijk te schilderen en te lijmen.

Grenen

Grenen is ook een naaldhoutsoort uit Scandinavia. Omdat er veel hars in zit trekt er echter veel minder water in. Het wordt veel gebruikt voor achterdeuren en ook de mast van de EH is ervan gemaakt. Er zit wel eens hart in. Een "hartplank" is niet te gebruiken. Het hart moet er worden uitgezaagd. Nadelen zijn dat het moeilijk te krijgen is en dat lakken en verven er slecht op hechten. De hars drukt nl. de verf eraf.

Meranti

Meranti is een tropische houtsoort die veel wordt gebruikt voor kozijnen. Het is geen hardhout. Meranti is in veel kleuren verkrijgbaar. De donkere soorten lijken veel op mahonie. Het gebeurt nog wel eens dat een plank vol zit met wormgaatjes. Als je het wilt lakken mat een bootlak moet er eerst een UV-filter worden aangebracht. Bij Metakote is dit niet nodig.

Oregon pine

Oregon pine is een Amerikaanse naaldhoutsoort. Het zijn grote bomen en oregon pine is dan ook in grote lengtes verkrijgbaar. Het heeft een rechte nerf en weinig noesten. Het wordt ipv sproes (spruce?) Scand. naaldhout gebruikt. Voor masten is het erg geschikt.

Balsa

Balsa een erg lichte houtsoort. Kops balsa wordt wel als sandwichlaag gebruikt in dekken. Het is erg sponsig en als er eenmaal vocht in zit, komt dat er nooit weer uit.

Essen

Essen is er in twee soorten, Japans en Europees. Het Europese essen is bruin, het Japanse is mooi blank. Omdat het sterk en buigzaam is wordt het gebruikt als steel voor hamers en bijlen, en ook voor wrikriemen. Verder zijn de blokken van de Ebenhaëzer er van gemaakt. Lakken en verlijmen gaat prima, maar het hout wordt grijs als het inwatert. Het is dan ook raadzaam om de hoeken en randen af te ronden.

Limba

Limba is een tropische houtsoort. Het is vrij zacht, geen hardhout. Ook limba wordt grijs bij inwateren. Het lijkt wel wat op eiken en veel goedkope "eiken" meubelen worden van limba gemaakt.

Afzelia

Afzelia is een soort hardhout. Met de hand is het niet te bewerken. Het is keihard en geschikt voor bijv. stootlijsten. Ook worden er buitendeuren van gemaakt. Het is goed te lakken en te lijmen maar het moet wel eerst goed worden ontvet. Bij inwateren wordt het zwart, maar het verrot niet.

Merbau

Merbau is ook hardhout. Alleen machinaal te bewerken. Merbau bloedt, dwz er loopt zwarte rommel uit. Dit zwarte spul is nergens van af te krijgen. Het hout wordt gebruikt voor buitendeuren en dorpels. De zwaarden van de Ebenhaëzer zijn ervan gemaakt. Voordat het gelakt wordt moet er eerst een vloeistof op worden gesmeerd die het bloeden stopt. Verlijmen met resorcinol gaat niet zo goed.

Bilinga

Bilinga is een hardhout dat vooral voor waterwerken wordt gebruikt.

Azobé

Azobé is een hardhout. Dukdalven worden er van gemaakt. Het hout moet onder water blijven, anders gaat het ontzettend werken.

Beuken

Beuken is een europese loofhoutsoort. Het is een timmerhout voor binnen. Als er vocht in trekt komt er slaap, een hartziekte in. Het valt dan gewoon uit elkaar.

Buitenhout

Buitenhout is een frans watervast verlijmd multiplex. Het is alleen slecht verlijmd. Bij gebruik moet het of geimpregneerd worden of je moet een latje op de kop kant lijmen, anders watert het in en valt het uit elkaar.

Suprahecht

Suprahecht is een multiplex van Bruynzeel. Het is erg goed, maar ook erg duur. Geschikt voor het maken van spanten van een boot. Zie ook dit artikel over Suprahecht.

Betonplex

Betonplex is watervast verlijmd beukenhout, dat onder hoge druk is geimpregneerd. Het is ideaal voor vloeren ed. Je kunt er ook wel zeil of vloerbedekking op plakken. Het verrot niet. Bij het zagen splintert het wel erg.

Western Red Cedar

Western Red Cedar wordt onder andere gebruikt als kernhout in sandwich constructies. In het onderwaterschip van Jaffa is Red Cedar gebruikt. Western Red Cedar is vooral geschikt omdat het een lichte houtsoort is met weinig noesten en een mooie rechte nerf. Tevens is het nagenoeg rottingsvrij en heeft het een goede hechting met epoxyhars.

Meer info