Hoogwater: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
Regel 1: Regel 1:
Het tijdstip waarop het water het hoogst staat, ten gevolge van getij. Sommige plaatsen, met name Hoek van Holland, hebben twee hoogwaters per getijcyclus, vlak na elkaar. Dit is echter zeldzaam. Hoogwater en [[laagwater]] verplaatsen zich langs een kust op het noorderlijk halfrond naar links, wanneer men van zee naar het land kijkt. Bij [[estuaria]] en de [[waddenzee]] lopen ze landinwaarts.
+
Het tijdstip waarop het water het hoogst staat, ten gevolge van getij. Sommige plaatsen, met name Hoek van Holland, hebben twee hoogwaters per getijcyclus, vlak na elkaar. Dit is echter zeldzaam. Hoogwater en [[laagwater]] verplaatsen zich langs een kust op het noorderlijk halfrond naar links, wanneer men van zee naar het land kijkt. Bij [[estuaria]] en de [[waddenzee]] lopen ze landinwaarts. Laagwater en hoogwater zijn [[oppervlaktegolven|ondiep water golven]].
  
 
[[Categorie:Zeilterm]]
 
[[Categorie:Zeilterm]]

Versie van 28 jul 2007 23:28

Het tijdstip waarop het water het hoogst staat, ten gevolge van getij. Sommige plaatsen, met name Hoek van Holland, hebben twee hoogwaters per getijcyclus, vlak na elkaar. Dit is echter zeldzaam. Hoogwater en laagwater verplaatsen zich langs een kust op het noorderlijk halfrond naar links, wanneer men van zee naar het land kijkt. Bij estuaria en de waddenzee lopen ze landinwaarts. Laagwater en hoogwater zijn ondiep water golven.