Grootcirkel: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k
Regel 1: Regel 1:
 
[[Afbeelding:GnomonischeKubus.png|300px|thumb|right|Zes '''gnomonische projecties''' samengevoegd tot een kubus bouwpakket. Een rechte lijn is hier de kortste route]]
 
[[Afbeelding:GnomonischeKubus.png|300px|thumb|right|Zes '''gnomonische projecties''' samengevoegd tot een kubus bouwpakket. Een rechte lijn is hier de kortste route]]
Een '''grootcirkel''' of '''orthodroom''' is een cirkel op een bol met dezelfde diameter en middelpunt als de bol. De kortste weg tussen twee punten op een bol is de grootcirkel. Alle [[meridianen]] zijn halve grootcirkels, de evenaar is een hele grootcirkel en alle [[parallellen]], afgezien van de evenaar, zijn hele '''kleincirkels'''. Op een [[gnomonische projectie]] zijn grootcirkels rechte lijnen. Deze kaarten worden gebruikt voor oceaantochten, want dan is het belangrijk de kortste route te varen, en dat is niet een constante kompaskoers ([[loxodroom]], [[mercatorprojectie]]), maar een route over een grootcirkel.
+
Een '''grootcirkel''' is een cirkel op een bol met dezelfde diameter en middelpunt als de bol. Een deel van een grootcirkel wordt '''orthodroom''' genoemd. De kortste weg tussen twee punten op een bol is de orthodroom.
 +
 
 +
Alle [[meridianen]] zijn halve grootcirkels, de evenaar is een hele grootcirkel en alle [[parallellen]], afgezien van de evenaar, zijn hele '''kleincirkels'''. Op een [[gnomonische projectie]] zijn grootcirkels rechte lijnen. Deze kaarten worden gebruikt voor oceaantochten, want dan is het belangrijk de kortste route te varen en dat is niet een constante kompaskoers ([[loxodroom]]), maar een route over een grootcirkel. Zie ook [[loxodroom]] voor het verschil tussen orthodromen en loxodromen op een [[mercatorprojectie]].
  
 
[[Categorie:Navigatie]]
 
[[Categorie:Navigatie]]

Versie van 9 nov 2008 17:55

Zes gnomonische projecties samengevoegd tot een kubus bouwpakket. Een rechte lijn is hier de kortste route

Een grootcirkel is een cirkel op een bol met dezelfde diameter en middelpunt als de bol. Een deel van een grootcirkel wordt orthodroom genoemd. De kortste weg tussen twee punten op een bol is de orthodroom.

Alle meridianen zijn halve grootcirkels, de evenaar is een hele grootcirkel en alle parallellen, afgezien van de evenaar, zijn hele kleincirkels. Op een gnomonische projectie zijn grootcirkels rechte lijnen. Deze kaarten worden gebruikt voor oceaantochten, want dan is het belangrijk de kortste route te varen en dat is niet een constante kompaskoers (loxodroom), maar een route over een grootcirkel. Zie ook loxodroom voor het verschil tussen orthodromen en loxodromen op een mercatorprojectie.