Grootcirkel: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k
Regel 1: Regel 1:
 
[[Afbeelding:GnomonischeKubus.png|300px|thumb|right|Zes '''gnomonische projecties''' samengevoegd tot een kubus bouwpakket. Een rechte lijn is hier de kortste route]]
 
[[Afbeelding:GnomonischeKubus.png|300px|thumb|right|Zes '''gnomonische projecties''' samengevoegd tot een kubus bouwpakket. Een rechte lijn is hier de kortste route]]
Een '''grootcirkel''' of '''orthodroom''' is een cirkel op een bol met dezelfde diameter en middelpunt als de bol. De kortste weg tussen twee punten op een bol is de '''grootcirkel'''. Alle [[meridianen]] zijn halve '''grootcirkels''', de evenaar is een hele '''grootcirkel''' en alle [[parallellen]], afgezien van de evenaar, zijn hele '''kleincirkels'''. Op een [[gnomonische projectie]] zijn '''grootcirkels''' rechte lijnen. Deze kaarten worden gebruikt voor oceaantochten, want dan is het belangrijk de kortste route te varen, en dat is niet een constante kompaskoers ([[loxodroom]], [[mercatorprojectie]]), maar een route over een '''grootcirkel'''.
+
Een '''grootcirkel''' of '''orthodroom''' is een cirkel op een bol met dezelfde diameter en middelpunt als de bol. De kortste weg tussen twee punten op een bol is de grootcirkel. Alle [[meridianen]] zijn halve grootcirkels, de evenaar is een hele grootcirkel en alle [[parallellen]], afgezien van de evenaar, zijn hele '''kleincirkels'''. Op een [[gnomonische projectie]] zijn grootcirkels rechte lijnen. Deze kaarten worden gebruikt voor oceaantochten, want dan is het belangrijk de kortste route te varen, en dat is niet een constante kompaskoers ([[loxodroom]], [[mercatorprojectie]]), maar een route over een grootcirkel.
  
 
[[Categorie:Navigatie]]
 
[[Categorie:Navigatie]]

Versie van 4 nov 2008 12:54

Zes gnomonische projecties samengevoegd tot een kubus bouwpakket. Een rechte lijn is hier de kortste route

Een grootcirkel of orthodroom is een cirkel op een bol met dezelfde diameter en middelpunt als de bol. De kortste weg tussen twee punten op een bol is de grootcirkel. Alle meridianen zijn halve grootcirkels, de evenaar is een hele grootcirkel en alle parallellen, afgezien van de evenaar, zijn hele kleincirkels. Op een gnomonische projectie zijn grootcirkels rechte lijnen. Deze kaarten worden gebruikt voor oceaantochten, want dan is het belangrijk de kortste route te varen, en dat is niet een constante kompaskoers (loxodroom, mercatorprojectie), maar een route over een grootcirkel.