Gelcoat

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 18 jan 2007 om 17:44
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Gelcoat is de buitenste waterdichte en UV bestendige polyesterlaag die op de meeste geplakte bootonderdelen zit. Gelcoat is erg hard en kan je in allerlei mooie kleurtjes krijgen. Voor het dek en de binnenzijde van een boot wordt meestal gewoon een wit tint gebruikt. De romp heeft vaak wel een kleur.

Kleur van de gelcoat van de Eurosboten

De Ebenhaëzer heeft natuurlijk geen gelcoat want die is van staal.

Problemen en onderhoud

Gelcoat moet je goed onderhouden. Gedurende het vaarseizoen komen er meestal krassen en deuken in. Diepe krassen die doorgaan tot op het laminaat moet je goed opschuren (fijne korrel, P800 of hoger) vullen met gelcoat, epoxy of plamuur. Kleine krassen kan je, wederom na schuren, meestal wegpoetsen met wax.
Als een boot niet goed geplakt is, kan het laminaat niet goed aansluiten op de gelcoat. De gelcoat zweeft dan los boven het laminaat, men zegt dan dat er luchtbellen in de gelcoat zit. Als deze stuk gaan, moet je ze repareren zoals diepe krassen.
Tijdens het bouwen van een boot kunnen er ook nog krokodillen in de gelcoat komen. Hoe deze precies ontstaan is niet duidelijk, maar de gelcoat ziet er dan uit als een krokodillenhuid. Krokodillen hebben vooral cosmetisch een negatief effect.