Gelcoat: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
Regel 4: Regel 4:
 
*[[Lichtekooi]] en [[Doordraijer]]: Oorspronkelijk blauw en donkerblauw, rompen zijn tegenwoordig geverfd met DD in de kleuren lichtblauw en blauw
 
*[[Lichtekooi]] en [[Doordraijer]]: Oorspronkelijk blauw en donkerblauw, rompen zijn tegenwoordig geverfd met DD in de kleuren lichtblauw en blauw
 
*[[Jonkie]]: wit
 
*[[Jonkie]]: wit
*[[Teerling]]: groen
+
*[[Teerling]]: mintgroen (of vroeger Polizeigrün RAL 6029)
 
*[[Raaskal]]: meloenengeel (RAL 1028)
 
*[[Raaskal]]: meloenengeel (RAL 1028)
 
*[[Lytse Pier]]: rood
 
*[[Lytse Pier]]: rood

Versie van 3 mrt 2009 10:00

Gelcoat is de buitenste waterdichte en UV bestendige polyesterlaag die op de meeste geplakte bootonderdelen zit. Gelcoat is erg hard en kan je in allerlei mooie kleurtjes krijgen. Voor het dek en de binnenzijde van een boot wordt meestal gewoon een wit tint gebruikt. De romp heeft vaak wel een kleur.

Kleur van de gelcoat van de Eurosboten

De Ebenhaëzer heeft natuurlijk geen gelcoat want die is van staal.

Problemen en onderhoud

Gelcoat moet je goed onderhouden. Gedurende het vaarseizoen komen er meestal krassen en deuken in. Diepe krassen die doorgaan tot op het laminaat moet je goed opschuren (fijne korrel, P800 of hoger) vullen met gelcoat, epoxy of plamuur. Kleine krassen kan je, wederom na schuren, meestal wegpoetsen met wax.
Als een boot niet goed geplakt is, kan het laminaat niet goed aansluiten op de gelcoat. De gelcoat zweeft dan los boven het laminaat, men zegt dan dat er luchtbellen in de gelcoat zit. Als deze stuk gaan, moet je ze repareren zoals diepe krassen.
Tijdens het bouwen van een boot kunnen er ook nog krokodillen in de gelcoat komen. Deze ontstaan omdat het laminaat, dat later met het plakken aangebracht wordt, krimpt. Omdat de gelcoat dan al hard is vervormd deze en vormt rimpels. Om dit te voorkomen wordt na de eerste laag gelcoat een 2e laag gelcoat aangebracht. Door binnen een dag te beginnen met plakken is de 2e laag nog niet geheel uitgehard en vormt een flexibele overgang tussen de harde eerste laag gelcoat en het laminaat en voorkomt de krokodillen. Krokodillen hebben vooral cosmetisch een negatief effect.

Voor gebruik moet gelcoat aangemegd worden met 2,5% MEKP.