Gashendel: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
k
Regel 1: Regel 1:
De '''gashendel''' is de hendel om de motor meer of minder toeren te laten draaien om de hoeveelheid "gas" en daarmee de vaarsnelheid te regelen. De [[Frieslandboot|Frieslandbootjes]] hebben een [[buitenboordmotor]] waaraan de gashendel vast zit. Jaffa en de Ebenhaëzer maken gebruik van een ander type gashendel.
+
De '''gashendel''' is de hendel om de [[motor]] meer of minder toeren te laten draaien om de hoeveelheid brandstof, en daarmee de vaarsnelheid, te regelen. De [[Frieslandboot|Frieslandbootjes]] hebben een [[buitenboordmotor]] waaraan de gashendel vast zit. [[Jaffa]] en de [[Ebenhaëzer]] maken gebruik van een ander type gashendel met geïntegreerde [[keerkoppeling]]shendel.
 +
 
 +
== Gebruik gashendel bij buitenboordmotortjes ==
 +
Bij het gebruik van een gashendel op een buitenboordmotor zijn enkele zaken belangrijk om in de gaten te houden.
 +
* Allereerst de hoeveelheid gas die je geeft bij het starten. Deze moet niet te weinig maar ook niet de hoog zijn. Op de gashendel staat vaak met een icoontje aangegeven hoeveel startgas ongeveer gewenst is. Meestal is het echter een kwestie van ervaren hoeveel handig is. Begin liever te laag dan te hoog.
 +
* Verder is het bijna altijd zinloos om maximaal gas te geven. Maximaal 70%-80% van het bereik is ruim voldoende. Daarboven zuipt de motor alleen maar harder en maakt hij meer lawaai terwijl je er nauwelijks tot niet harder door gaat.
 +
 
 +
== Gebruik gashendel bij de Ebenhaëzer en Jaffa ==
 +
De [[Ebenhaëzer]] en [[Jaffa]] gebruiken een gashendel met geïntegreerde [[keerkoppeling]]shendel. Bij dit type gashendel zijn een aantal zaken belangrijk.
 +
* Het belangrijkste is om altijd rustig van vooruit naar achteruit te schakelen. Ga eerst terug naar stationair gas vooruit of achteruit (de gashendel staat dan ongeveer 25 graden uit vertikaal) en laat het toerental van de motor teruglopen. Schakel de hendel daarna eerst vertikaal om vervolgens rustig naar stationair achteruit (of vooruit) te schakelen (wederom staat de gashendel dan ongeveer 25 graden met vertikaal). ''Schakel dus nooit in een beweging van vooruit naar achteruit of andersom. Dit is erg slecht voor de keerkoppeling!''
 +
* Ook bij dit type gashendel is het wegens de geringe snelheidswinst vaak weinig zinvol om volgas te varen.
 +
* Let er bij Jaffa op dat je niet per ongeluk gaat staan op de gashendel
 +
* Zet bij Jaffa tijdens het zeilen, dus als de motor uitstaat, de keerkoppeling in z'n werk door gas naar achter te geven. Op deze manier wordt de schroefas vastgezet. Als je dit niet doet dan blijft of gaat de schroefas draaien wat hinderlijke trillingen geeft en bovendien remt.
 +
* Op de Ebenhaëzer is het mogelijk gas te geven terwijl de keerkoppeling de schroefas niet aandraait. Dit doe je door de as van de gashendel naar buiten te trekken. Op Jaffa is dit ook mogelijk, maar hier wordt gebruik gemaakt van een knopje die je uit moet trekken.
  
 
[[Categorie:Bootonderdeel]][[categorie:motor]]
 
[[Categorie:Bootonderdeel]][[categorie:motor]]

Versie van 13 nov 2008 15:54

De gashendel is de hendel om de motor meer of minder toeren te laten draaien om de hoeveelheid brandstof, en daarmee de vaarsnelheid, te regelen. De Frieslandbootjes hebben een buitenboordmotor waaraan de gashendel vast zit. Jaffa en de Ebenhaëzer maken gebruik van een ander type gashendel met geïntegreerde keerkoppelingshendel.

Gebruik gashendel bij buitenboordmotortjes

Bij het gebruik van een gashendel op een buitenboordmotor zijn enkele zaken belangrijk om in de gaten te houden.

  • Allereerst de hoeveelheid gas die je geeft bij het starten. Deze moet niet te weinig maar ook niet de hoog zijn. Op de gashendel staat vaak met een icoontje aangegeven hoeveel startgas ongeveer gewenst is. Meestal is het echter een kwestie van ervaren hoeveel handig is. Begin liever te laag dan te hoog.
  • Verder is het bijna altijd zinloos om maximaal gas te geven. Maximaal 70%-80% van het bereik is ruim voldoende. Daarboven zuipt de motor alleen maar harder en maakt hij meer lawaai terwijl je er nauwelijks tot niet harder door gaat.

Gebruik gashendel bij de Ebenhaëzer en Jaffa

De Ebenhaëzer en Jaffa gebruiken een gashendel met geïntegreerde keerkoppelingshendel. Bij dit type gashendel zijn een aantal zaken belangrijk.

  • Het belangrijkste is om altijd rustig van vooruit naar achteruit te schakelen. Ga eerst terug naar stationair gas vooruit of achteruit (de gashendel staat dan ongeveer 25 graden uit vertikaal) en laat het toerental van de motor teruglopen. Schakel de hendel daarna eerst vertikaal om vervolgens rustig naar stationair achteruit (of vooruit) te schakelen (wederom staat de gashendel dan ongeveer 25 graden met vertikaal). Schakel dus nooit in een beweging van vooruit naar achteruit of andersom. Dit is erg slecht voor de keerkoppeling!
  • Ook bij dit type gashendel is het wegens de geringe snelheidswinst vaak weinig zinvol om volgas te varen.
  • Let er bij Jaffa op dat je niet per ongeluk gaat staan op de gashendel
  • Zet bij Jaffa tijdens het zeilen, dus als de motor uitstaat, de keerkoppeling in z'n werk door gas naar achter te geven. Op deze manier wordt de schroefas vastgezet. Als je dit niet doet dan blijft of gaat de schroefas draaien wat hinderlijke trillingen geeft en bovendien remt.
  • Op de Ebenhaëzer is het mogelijk gas te geven terwijl de keerkoppeling de schroefas niet aandraait. Dit doe je door de as van de gashendel naar buiten te trekken. Op Jaffa is dit ook mogelijk, maar hier wordt gebruik gemaakt van een knopje die je uit moet trekken.