Flumpje: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
Regel 1: Regel 1:
Een '''flumpje''' is een roestvaststalen beschermplaatje dat een stag in de mast houdt als er geen spanning op staat (zoals bij een gestreken mast). Geen betere term beschrijft deze units.
+
Een '''flumpje''' is een roestvaststalen beschermplaatje dat een [[stag]] in de mast houdt als er geen spanning op staat (zoals bij een gestreken mast). Geen betere term beschrijft deze [[unit|units]].
 +
 
 +
Doordat stalen flumpjes rechtstreeks met een stalen boutje worden vastgeschroefd in de aluminium mast, gebeurt het helaas wel eens dat de schroefdraad in mast wegrot waardoor flumpje verdwijnt. Een verdwenen flumpje kan indien nodig ([[Beunfix|tijdelijk]]) vervangen worden door een stukje tape. Gelukkig bestaan er betere systemen dan flumpjes om stagen aan de mast te bevestigen, zoals te vinden op [[Jaffa]] en [[De Witte Draeck]]. [[Raaskal]] heeft wel flumpjes.
  
 
[[Categorie:Bootonderdeel]]
 
[[Categorie:Bootonderdeel]]

Versie van 5 feb 2015 11:54

Een flumpje is een roestvaststalen beschermplaatje dat een stag in de mast houdt als er geen spanning op staat (zoals bij een gestreken mast). Geen betere term beschrijft deze units.

Doordat stalen flumpjes rechtstreeks met een stalen boutje worden vastgeschroefd in de aluminium mast, gebeurt het helaas wel eens dat de schroefdraad in mast wegrot waardoor flumpje verdwijnt. Een verdwenen flumpje kan indien nodig (tijdelijk) vervangen worden door een stukje tape. Gelukkig bestaan er betere systemen dan flumpjes om stagen aan de mast te bevestigen, zoals te vinden op Jaffa en De Witte Draeck. Raaskal heeft wel flumpjes.