Flumpje: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Rvs beschermplaatjes die de stagen in de mast houden in gestreken stand. Geen betere term beschrijft deze units.')
 
 
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Rvs beschermplaatjes die de stagen in de mast houden in gestreken stand. Geen betere term beschrijft deze units.
+
Een '''flumpje''' is een roestvaststalen beschermplaatje dat een [[stag]] in de mast houdt als er geen spanning op staat (zoals bij een gestreken mast). Er bestaan ook rubberen flumpjes. Geen betere term beschrijft deze [[unit|units]]†.
 +
 
 +
Doordat stalen flumpjes rechtstreeks met een stalen boutje worden vastgeschroefd in de aluminium mast, gebeurt het helaas wel eens dat de schroefdraad in mast wegrot waardoor flumpje verdwijnt. Een verdwenen flumpje kan indien nodig ([[Beunfix|tijdelijk]]) vervangen worden door een stukje tape. Gelukkig bestaan er betere systemen dan flumpjes om stagen aan de mast te bevestigen, zoals te vinden op [[Jaffa]] en [[De Witte Draeck]]. [[Raaskal]] heeft wel flumpjes.
 +
 
 +
† Op de [[interwebs]] kunnen op flumpjes gelijkende units gevonden worden door te zoeken op [https://letmegooglethat.com/?q=shroud+terminal+retaining+plug shroud terminal retaining plug]. Wellicht dat ze in de [[grotemensenwereld]] zo heten.
 +
 
 +
 
 +
[[Categorie:Bootonderdeel]]
 +
[[categorie:Euroswoord]]

Huidige versie van 31 jan 2022 om 23:37

Een flumpje is een roestvaststalen beschermplaatje dat een stag in de mast houdt als er geen spanning op staat (zoals bij een gestreken mast). Er bestaan ook rubberen flumpjes. Geen betere term beschrijft deze units†.

Doordat stalen flumpjes rechtstreeks met een stalen boutje worden vastgeschroefd in de aluminium mast, gebeurt het helaas wel eens dat de schroefdraad in mast wegrot waardoor flumpje verdwijnt. Een verdwenen flumpje kan indien nodig (tijdelijk) vervangen worden door een stukje tape. Gelukkig bestaan er betere systemen dan flumpjes om stagen aan de mast te bevestigen, zoals te vinden op Jaffa en De Witte Draeck. Raaskal heeft wel flumpjes.

† Op de interwebs kunnen op flumpjes gelijkende units gevonden worden door te zoeken op shroud terminal retaining plug. Wellicht dat ze in de grotemensenwereld zo heten.