Epoxy

Uit EurosWiki

Epoxy of polyepoxide (epoxyhars) is een epoxide-polymeer opgebouwd uit 2 koolstofatomen (C) en 1 zuurstofatoom (O) in een ringvormige structuur.

Bij Euros is epoxyhars is een alternatief voor polyester. Epoxy is veel duurder dan polyester, maar heeft ook enkele voordelen. Zo is epoxy watervaster en hecht het, in tegenstelling tot polyesterhars, op vrijwel alle ondergronden. Dit maakt het erg geschikt voor reparaties!

Epoxy bestaat uit een 2-componenten mix van hars en een harder. Hoe epoxy moet worden aangemaakt en verwerkt is te vinden onder Gebruik van Epoxy. Een reparatie kan, net als bij polyester, versterkt worden met glasvezelmatten. Bij epoxy kun je het beste geweven matjes gebruiken i.p.v. hakselmatten. Hakselmatten worden bijeen gehouden door een bindmiddel dat niet lekker oplost in epoxy, waardoor de epoxy niet goed aan de vezel kan hechten.

Jaffa is gebouwd van o.a. epoxy dus reparaties mogen met niets anders gebeuren.

GEZONDHEDSWAARSCHUWING! Door het werken met epoxy kan je een allergie opbouwen. Bij deze allergie gaat het er niet zozeer om of je hem krijgt, maar wanneer je hem krijgt. Als je er allergisch voor bent, krijg je vrij sterke symptomen al bij contact met zeer kleine hoeveelheden epoxy. Dit maakt het onmogelijk om er ooit nog mee te werken. Risico op een allergie kan verminderd worden door lichamelijk contact met epoxy zoveel mogelijk te vermijden. Draag dus altijd handschoenen bij het verwerken van Epoxy!

Zie Ook