EH EL-systeem en pompen

Uit EurosWiki
Versie door Tesprunken (overleg | bijdragen) op 7 mei 2009 om 10:24 (+cat)

Deze pagine is aangemaakt om de op moment bekende informatie niet verloren te laten gaan. Er was te weinig tijd om afgelopen klusseizoen alles af te maken maar het plan is wel aardig compleet. In 2008 is de kleine motor uit de EH gesloopt omdat deze teveel kuren had. Deze motor dreef ook de oude lenspomp aan om het vlak leeg te zuigen. Zonder pompen is het niet relaxt varen als je een gat in de boot vaart dus een alternatief moets er komen: Het schippercollege wou toch al een aggregaat aanschaffen > plaats in de boot een of meerdere elektrisch pompen die door de aggregaat aangedreven worden.

Er is om o.a. om kostentechnische redenen een luchtgekoelde diesel aggregaat 3kW(*) aangeschaft. Ook is dit gunstig op een zandplaat omdat er dan geen koelwater om de boot stroomt. Nadeel is dat er aan de luchthuishouding in het motorhok gewerkt moet worden. In het voorjaar 2009 is de aggregaat door helmich in het motorhok geplaatst. Maar dan ook alleen de kale aggregaat... dus nog niet aangesloten ivm tijdtekort. Ook zijn er 3 dompelpompen aangeschaft (17m3/h per stuk). Reden: die geven in verhouding de meeste liters, hoeven alleen maar aangezet te worden (dus niet eerst volgegooid met water zoals bij de oude pomp)

Om alles af te maken moeten er nog een aantal dingen gebeuren:

 • Koelluchthuishouding aggregaat aansluiten
 • Aggregaat electrisch aansluiten aan het boot systeem
 • pompen watertechnisch aansluiten
 • pompen electrisch aansluiten

Koelluchthuishouding

TODO:

 • Kachelpijp luchtafvoer naar buiten leiden
 • Aansluitstuk aggregaat naar kachelpijp maken

Bestellen:

 • Ventilatiepijp bocht 90graden diameter 200mm (omnia-online best.nr.: plb9020)
 • Ventilatiepijp bocht 45graden diameter 200mm (omnia-online best.nr.: plb4020)

De aggregaat moet koele lucht hebben om te koelen. De aggregaat zuigt rondom lucht aan en blaast warme lucht via het rooster bij de uitlaat naar buiten. Het is vrij lastig om daanzuigkanalen naar buiten te leiden zodat daar frisse lucht aangezogen wordt omdat dat er heel veel zijn. Compromis:

 • Dus de lucht wordt uit het motorhok aangezogen, daar mag het dus niet te warm zijn (<45 graden).
 • De warme lucht leiden we via een kachel buis naar buiten zodat het motorhok niet extra opgewarmt wordt.

DUS ZOLANG ER NOG GEEN KOELLUCHTAFVOERBUIS AANZIT WORDT HET MOTORHOK LEKKER WARM EN LOOPT DE AGGREGAAT VANZELF VAST...

Aggregaat aansluiten op het bootsysteem + pompen

TODO:

 • Draaischakelaars uit de oude schakelkast demonteren (kostenbesparende optie)
 • Te verzinnen: Elektrakabel van de aggregaat naar het schakelpaneel en van daaruit naar de roef en ruim, met aan het eind een stopcontact aan het eind. NIet daarvan mag onder water kunnen komen zodat dit kortsluiting kan veroorzaken.
 • schakelpaneel bouwen

Schakelkast(spatwaterdicht)

 • 3x dubbelstopcontact(opbouw)
 • X Kabeldoorvoeren
 • X mtr neorpeenkabel (vanaf de aggregaat naar de hoofdschakelkast. Van daaruit naar alle pompaansluitingen en naar de huidge groepenkast.
 • Kabels voor de output naar de roef en het ruim

De aggregaat moet twee dingen voeden:

 • bootsysteem
 • pompen

De pompen moeten parallel en superdegelijk en veilig aangesloten worden zodat deze in praktijk niet uitvallen. (dat zou jammer zijn als je lek slaat). Dat betekend dat alle kabels, schakelaars, contactdozen etc. die voor de pompen nodig zijn altijd boven water moeten zitten (ook als de boot vol water staat). Het al bestaande systeem zit achter een aardlekschakelaar en die klapt er wel uit als dat deel onder water loopt. Omdat er daarvoor al redelijk veel in de groepenkast geklust moet worden zou het het beste zijn om het hele hoofdstroom gedeelte van de boot te herzien. De hoofdschakelaar, keuzeschakelaar stroomvoorziening en 2 aardlekken komen dan op een (andere) hoge, watervrije lokatie in de boot (bijvoorbeeld achter de marifoon). Van daaruit worden de pompen van stroom voorzien en de huidige groepenkast die gewoon blijft bestaan.

Bestand:EH-ELschemaV03.JPG
Een nieuwe ontwerp voor het EH EL-schema. Op deze manier is het logisch en overzichterlijk voor de schipper. Dit is een 'logisch schema', relais etc. zijn nog niet gespecificeerd!

Alles wat orange is in het schema kan in één behuizing en moet dus op een watervrije plek geplaatst worden. Uiteraard mogen ook de pompschakelaars en beveiligingen en stopcontacten voor de pompen niet onder water komen.
Opmerking: Zijn de pompen zelf al thermisch beveiligd? Ja> dan kunnen de beveiligingen in het schema vervangen worden door 1x 16A zekering voor de schakelaars.

pompen watertechnisch aansluiten

TODO

 • doorvoergaten boren (diameter 55-60mm)
 • pompen plaatsen en slangen aansluiten (kan tijdens de heenvaart)


Bestellen/kopen/regelen:

 • 4x 45graden bocht rond 40mm pvc "male-female";
 • 3x verloop 40>60mm pvc/ijzer
 • 2x 90 graden bocht (dus geen knie!) 1-1/4" pvc/ijzer male-female
 • 6x beugel om de slang aan de wand te bevestigen (pvc) diameter: 50mm

Bij pvc onderdelen heb je 2 soorten regenpijp (dun en lichtgrijs) en dik en degelijk(donkergrijs). Ik weet niet of je dik en degelijk bij de bouwmarkt kunt krijgen, maar dat willen we wel het liefst.idee uitleg


we hebben 3 pompen: ruim, roef, motorhok

RUIM: Pomplokatie: onder het aanrecht, tegen de wand 'roef-ruim' aan (zit al; een gat van de oude zuigleiding)

Wanddoorvoerlokatie: lozen in het gangboord, doorvoer naast de gas-hoofdkraan, zo dicht mogelijk tegen de wand aan.

Leidingroute: gele slang recht op de pomp, langs de aanrek-afvoerbuis leiden, onder het gasstel door die fornuisruimte in, daar recht omhoog door het fornuis planteu (is inmiddels al een gat voor geboord) tot aan de doorvoer. Doormiddel van 2x een 45 graden pvc bocht aansluiten op de wanddoorvoer

Extra benodigdheden: 2x 45graden bocht rond 40mm pvc "male-female"; 3x beugel om de slang aan de wand te bevestigen diameter: 50mm


ROEF: Pomplokatie: tussen de twee watertanken in het midden van het vlak

Wanddoorvoerlokatie: bestaande dekdoorvoer bakboord bij de bolders

Leidingroute(new plan): een 90graden bocht (dus geen knie) 1-1/4" aansluiten op de pomp, via stukkie gele slang na een verloop 40>60mm en op de bestaande zuigbuis aansluiten. In het motorhok de oude buis/kranen etc verwijderen. Een verloop 60>40 op de grijze slang voor het 'schroefas aandrijfwiel' aansluiten, en van daaruit weer met de gele slang doorlussen naar de doorvoer op het dek. Aansluiten op de doorvoer dmv een verloop 40>60.

Extra benodigdheden: 90 graden bocht (dus geen knie!) 1-1/4" pvc/ijzer male-female; 3x verloop 40>60mm pvc/ijzer


MOTORHOK: Pomplokatie: bakboord of stuurboord(?) zo dicht mogelijk tegen het motorsteun-frame

Wanddoorvoerlokatie: naast de motorontluchtingdoorvoer, in de scheepswand(achtersteven)

Leidingroute: een 90graden bocht (dus geen knie) 1-1/4" aansluiten op de pomp, daarna gele slang onder de motor door en achteraan via 2x een 45 graden bocht op de wanddoorvoer.


Extra benodigdheden: 2x 45graden bocht rond 40mm pvc "male-female"; 90 graden bocht (dus geen knie!) 1-1/4" pvc/ijzer male-female; 3x beugel om de slang aan de wand te bevestigen diameter: 50mm
(*) Op papier is de aggregaat 4.5kW maar omdat de aggregaat in een kleine afgesloten ruimte staat kan deze minder vermogen leveren. 3kW komt ongeveer overeen met 16A.