Dweilen: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
 
 
Regel 1: Regel 1:
Dweilen is een term die vooral bij het [[manoeuvreren]] op de [[Ebenhaëzer]] gebruikt wordt. Over het algemeen wordt het gebruikt voor de dwarsbeweging als gevolg van het manoeuvreren. Daarnaast kan er ook door wind en/of stroming een dwarsbeweging ontstaan.
+
'''Dweilen''' is een [[:categorie:zeilterm|zeilterm]] die in het algemeen wordt gebruikt als aanduiding van de dwarsbeweging van een schip die ontstaat als gevolg van het [[:categorie:manoeuvre|manoeuvreren]], wind, stroming of een combinatie van beide. De term dweilen wordt vooral gebruikt bij het manoeuvreren op grotere [[platbodem]]s zoals de [[Ebenhaëzer]]. Feitelijk is dweilen niet meer dan de bocht uit vliegen.  
  
Feitelijk is dweilen niet meer dan de bocht uit vliegen. De hoeveelheid dweil die ontstaat hangt vooral af van je snelheid en de hoeveelheid [[zwaard]] die gestoken is: meer snelheid is meer dweil en meer zwaard is minder dweil.
+
=== Hoeveelheid dweil ===
 +
Bij een platbodem hangt hoeveelheid '''dweil''' die ontstaat vooral af van de [[bootsnelheid]] en de hoeveelheid [[zwaard]] die gestoken is: meer snelheid is meer dweil en meer zwaard is minder dweil.
  
Bij het manoeuvreren kan dweil erg handig zijn, maar het kan je plan ook compleet vernaggelen. Je moet er dus altijd rekening mee houden. Een van de meest gebruikte en gecontroleerde "dweil-manoeuvres" is de [[stuurmanszwaai]], eigenlijk een combinatie van dweil en [[draai]].
+
=== Gebruik maken van dweilen ===
 +
Bij het manoeuvreren kan dweil erg handig zijn, maar het kan je plan ook compleet verpesten. Je moet er dus altijd rekening mee houden. Een van de meest gebruikte en gecontroleerde dweil-manoeuvres is de [[stuurmanszwaai]]. De stuurmanszwaai is een combinatie van dweil en [[draai]]en.
  
Een andere variant van dweilen die veelvuldig (als het goed is aan het eind van ieder evenement) plaatsvindt, is het dweilen van het schip.
+
== Ander gebruik ==
 +
Een andere variant van dweilen die veelvuldig plaatsvindt, als het goed is aan het eind van ieder [[evenement]] gevaren met de Ebenhaëzer, is het dweilen van de vloer van de Ebenhaëzer.
  
[[Categorie:Ebenhaëzer]][[Categorie:Manoeuvre]]
+
[[Categorie:Ebenhaëzer]][[Categorie:Manoeuvre]][[categorie:zeilterm]]

Huidige versie van 13 jan 2009 om 19:50

Dweilen is een zeilterm die in het algemeen wordt gebruikt als aanduiding van de dwarsbeweging van een schip die ontstaat als gevolg van het manoeuvreren, wind, stroming of een combinatie van beide. De term dweilen wordt vooral gebruikt bij het manoeuvreren op grotere platbodems zoals de Ebenhaëzer. Feitelijk is dweilen niet meer dan de bocht uit vliegen.

Hoeveelheid dweil

Bij een platbodem hangt hoeveelheid dweil die ontstaat vooral af van de bootsnelheid en de hoeveelheid zwaard die gestoken is: meer snelheid is meer dweil en meer zwaard is minder dweil.

Gebruik maken van dweilen

Bij het manoeuvreren kan dweil erg handig zijn, maar het kan je plan ook compleet verpesten. Je moet er dus altijd rekening mee houden. Een van de meest gebruikte en gecontroleerde dweil-manoeuvres is de stuurmanszwaai. De stuurmanszwaai is een combinatie van dweil en draaien.

Ander gebruik

Een andere variant van dweilen die veelvuldig plaatsvindt, als het goed is aan het eind van ieder evenement gevaren met de Ebenhaëzer, is het dweilen van de vloer van de Ebenhaëzer.