Dwarspeiling: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
 
k
 
Regel 1: Regel 1:
 
[[afbeelding:overstag.png|thumb|200px]]
 
[[afbeelding:overstag.png|thumb|200px]]
  
Tijdens het opkruisen maak je vlak voor de [[overstag]] een '''dwarspeiling'''. Je kijkt dan dwars op de lengte as van de boot opzij, om te kijken waar je na de [[overstag]] gaat uitkomen. Zoals in de afbeelding duidelijk wordt is de hoek tussen de twee [[aan de wind|aan de windse koersen]] ongeveer 90 graden. Een '''dwarspeiling''' is essentieel bij een aanleg aan [[hogerwal]], omdat je dan precies kunt zien wanneer je overstag moet, om bij het gewenste punt uit te komen.
+
Tijdens het opkruisen maak je vlak voor de [[overstag]] een '''dwarspeiling'''. Je kijkt dan dwars op de lengte as van de boot opzij, om te kijken waar je na de [[overstag]] gaat uitkomen. Zoals in de afbeelding duidelijk wordt is de [[dode hoek]] tussen de twee [[aan de wind|aan de windse koersen]] ongeveer 90 graden. Een '''dwarspeiling''' is essentieel bij een aanleg aan [[hogerwal]], omdat je dan precies kunt zien wanneer je overstag moet, om bij het gewenste punt uit te komen.
 +
 
 +
Daarnaast is een dwarspeiling ook uitermate geschikt om je voor- of achterwaartse snelheid te bepalen.
  
 
[[categorie:zeilterm]]
 
[[categorie:zeilterm]]

Huidige versie van 7 okt 2007 om 11:36

Overstag.png

Tijdens het opkruisen maak je vlak voor de overstag een dwarspeiling. Je kijkt dan dwars op de lengte as van de boot opzij, om te kijken waar je na de overstag gaat uitkomen. Zoals in de afbeelding duidelijk wordt is de dode hoek tussen de twee aan de windse koersen ongeveer 90 graden. Een dwarspeiling is essentieel bij een aanleg aan hogerwal, omdat je dan precies kunt zien wanneer je overstag moet, om bij het gewenste punt uit te komen.

Daarnaast is een dwarspeiling ook uitermate geschikt om je voor- of achterwaartse snelheid te bepalen.