Dirk: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
 
 
(4 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Voor de [[giek]], wat de [[marie]] voor de [[fokkeboom]] is.
+
De [[kraanlijn]] voor een platbodem. De dirk is vertraagd zodat je makkelijk in je eentje de gehele [[giek]] kunt hijsen, officieel heet alleen het vertraagde deel de Dirk. Het deel dat vanaf de vertraging via de mast naar het uiteinde van de giek loopt is ook op een platbodem de kraanlijn. Maar in de volksmond heet het geheel gewoon de Dirk.
  
[[Categorie:Ebenhaëzer]]
+
Op de [[Ebenhaëzer]] wordt de dirk gebruikt tijdens het hijsen en strijken van het [[grootzeil]]. Tijdens elke keer [[pieken]] valt de giek weer opnieuw in de dirk. Het is dan verstandig om niet te dicht bij de dirk te staan.
 +
 
 +
Onze oosterburen gebruiken de term 'Dirk' niet alleen voor platbodems. De kraanlijn op een jacht heet daar ook gewoon 'die Dirk'.
 +
 
 +
===Zie ook===
 +
[[Marie]], dat is de dirk voor de [[fokkeboom]].
 +
 
 +
[[Categorie:Ebenhaëzer]][[Categorie:bootonderdeel]]

Huidige versie van 25 apr 2012 om 15:56

De kraanlijn voor een platbodem. De dirk is vertraagd zodat je makkelijk in je eentje de gehele giek kunt hijsen, officieel heet alleen het vertraagde deel de Dirk. Het deel dat vanaf de vertraging via de mast naar het uiteinde van de giek loopt is ook op een platbodem de kraanlijn. Maar in de volksmond heet het geheel gewoon de Dirk.

Op de Ebenhaëzer wordt de dirk gebruikt tijdens het hijsen en strijken van het grootzeil. Tijdens elke keer pieken valt de giek weer opnieuw in de dirk. Het is dan verstandig om niet te dicht bij de dirk te staan.

Onze oosterburen gebruiken de term 'Dirk' niet alleen voor platbodems. De kraanlijn op een jacht heet daar ook gewoon 'die Dirk'.

Zie ook

Marie, dat is de dirk voor de fokkeboom.