Deck spreaders: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
(@text Hidde)
 
 
Regel 1: Regel 1:
'''Deck spreaders''' zijn lange palen die buiten de boot steken waaraan stagen zijn bevestigd. Deck spreaders helpen zo de mast overeind te houden.
+
'''Deck spreaders''' (ook wel '''outriggers''' genoemd) zijn lange palen die buiten de boot steken waaraan stagen zijn bevestigd. Deck spreaders helpen zo de mast overeind te houden.
  
 
== Achtergrond ==
 
== Achtergrond ==

Huidige versie van 18 dec 2007 om 12:30

Deck spreaders (ook wel outriggers genoemd) zijn lange palen die buiten de boot steken waaraan stagen zijn bevestigd. Deck spreaders helpen zo de mast overeind te houden.

Achtergrond

Draaibare vleugelmasten kunnen geen gewone zalingen hebben omdat dit de rotatie van de mast zou tegenhouden. Deze masten hebben daarom alleen stagen die direct naar de mast lopen (zoals op een Laser 2), vaak in combinatie met diamantverstaging. Om hierbij nog steeds een voldoende grote hoek tussen de mast en de stagen te hebben om de mast overeind te kunnen houden, is een voldoende brede shroudbase noodzakelijk. Op multihulls is dit vrij makkelijk. Deze zijn eigenlijk altijd wel breed genoeg om hieraan te voldoen. Daarom worden draaibare vleugelmasten ook erg veel toegepast op multihulls. Kleine monohulls worden af en toe ook uitgerust met een vleugelmast. Grote monohulls zijn eigenlijk altijd te smal om hieraan te voldoen. Daarom worden er deck spreaders gebruikt. Dit zijn lange palen die aan weerszijden van de boot uitsteken waaraan de stagen worden bevestigd.

De boot van Hans Bouscholte met deck spreaders


De boot van Hans Bouscholte met deck spreaders