Debiteuren

Uit EurosWiki
Versie door Rjmjeurissen (overleg | bijdragen) op 3 feb 2007 om 23:30
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Debiteuren zijn personen die een schuld aan Euros hebben. Tevens is dit de naam van de grootboekrekening waarop de debiteuren geadministreerd worden.

Het is voor Euros van groot belang dat debiteuren snel en actief geïnd worden. Oude schulden worden slechter te innen. Veel bedrijven gaan er van uit dat een schuld die ouder is dan een jaar, niet meer te innen is. Bij Euros is dat iets beter, maar het innen van oude schulden kost meer tijd. Doordat het innen van schulden erg moeilijk is wanneer de boekhouding niet op orde is, heeft Euros in het verleden een erg hoog debiteurensaldo gehad. Doordat de schulden dan ook verouderen, wordt het innen nog meer werk, terwijl er al een achterstand in de boekhouding weg te werken was. Veel startende bedrijven gaan kapot door slecht debiteurenbeleid.

Een hoog debiteurensaldo is met name te voorkomen door de afrekening van evenementen niet moeilijker te maken dan het is, en door bij eventuele sponsoring en verkoop van (oude) boten, het innen de verantwoordelijkheid te laten van degene die de deal sluit. Voor een penningmeester is dat vrijwel onbegonnen werk tenzij alle benodigde informatie wordt aangeleverd (wat bijna nooit gebeurd).