Commandant

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 21 okt 2007 om 23:04
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Commandant is een polijst- en schoonmaakmiddel. Je gebruikt het met een doek of een stuk poetskatoen. Je brengt wat aan op de doek en wrijft met de commandant over het oppervlak. Hiermee ga je door totdat het oppervlak glad genoeg is. Haal de resten daarna direct weg. Als ze opgedroogd zijn, is dat lastiger. Merk op dat het geen was is. Het is niet een kwestie van aanbrengen en het overtollige weghalen.

Pas op dat je geen materiaal gebruikt dat zelf krassen maakt, anders wordt het nooit glad. Doeken op basis van hout zijn dus niet geschikt. Het is ook heel belangrijk dat er geen zand of stof in komt. Als het poetskatoen opde grond valt, moet je het weggooien. Berg om deze reden ook het poetskatoen goed op, zodat er geen stof in terecht komt.

Het materiaal dat je afneemt zal direct oxideren. Wanneer je aluminium of RVS polijst, zal je poetskatoen dus vrij snel zwart worden. Dat betekent niet dat je direct nieuw poetskatoen nodig hebt. Het polijsten gaat nog een tijd lang probleemloos.

Een oppervlak polijsten heeft pas zin als het oppervlak al vrij glad is. Als er diepe krassen in zitten, duurt het heel lang voordat je met de miniscule krassen die je met commandant maakt, alles hebt weggeslepen tot het niveau van de bodem van de krassen. Schuur dus de hele reeks tot en met P1500 voordat je gaat commandanten.

Sommige oppervlakken zijn voorzien van een dunne laag. Dit kan om verschillende redenen zijn gedaan. Dergelijke oppervlakken moet je dus nooit met commandant schoonmaken. Dit geldt bijvoorbeeld voor verzilverde en vergulde materialen.

Er is naast de bij euros gebruikelijke commandant, ook commandant voor machinaal gebruik. De handmatige versie is daar niet zo geschikt voor. Machinaal commandanten is zelden sneller dan met de hand. Dit komt doordat polijstmachines vaak te slecht zijn uitgevoerd en schuurmachines een te kleine uitwijking hebben. Opzetstukken voor boormachines zijn meestal ook geen succes doordat je er een heel klein oppervlak mee bewerkt, terwijl je wel een apparaat met enige kracht nauwkeurig op de juiste plek moet houden. Alleen boutkoppen polijsten is machinaal sneller. Je zet dan de bout in de kolomboor en houdt er een doek (een paar keer dubbelgevouwen) met commandant tegenaan. Zorg ervoor dat de kolomboor niet te snel draait in verband met veiligheid.