Campuszeiler

Uit EurosWiki
Versie door Kvanloobergen (overleg | bijdragen) op 7 feb 2015 om 12:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
10 september 2007: Helmich test de Campuszeiler

De Campuszeiler is een soort strandzeiler, maar dan ontworpen voor gebruik op de campus. De Campuszeiler is in 2007 gebouwd door enkele leden.

Korte historie

Euros had al jaren een aantal strandzeilers, waarvan tenminste één werkend. Deze strandzeiler had vooral nut als onnodig gewicht aan de hanebalken van de oude loods. Daarnaast werd de strandzeiler hooguit eenmaal per jaar door de PRcie/PRco gebruikt als promomateriaal in het Sportcentrum tijdens voorlichtingsdagen van de UT.

De strandzeiler is vooral geoptimaliseerd voor het zeilen op een strand, dus voor een stevige zeebries en niet in een bosrijke omgeving van de campus. Dit, in combinatie met een hoge rolweerstand, zorgden ervoor dat onder windkracht 6 de strandzeiler niet vooruit te branden was.

In 2004 ontstonden er daarom plannen om een strandzeiler te bouwen die geschikter is voor het zeilen op de campus. Vooral de rolweerstand moest omlaag en de "boot" moet geschikt zijn voor lagere en meer fluctuerende windsnelheden.

Uiteindelijk is in de zomervakantie van 2007 versie 1.0 van de Campuszeiler afgekomen. Deze versie van de Campuszeiler is gemaakt van ronde stalen buizen en een surfzeil van 6,6 m2. De eerste resultaten laten een verbetering van de oude strandzeiler zien, maar er is nog ruimte voor verbetering.